Mazda5 získala nejvyšší hodnocení

5 | foto: Auto Palace Praha, k.s.

Mazda5 byla v rámci J-NCAP (Japan New Car Assessment Program) testujícím bezpečnost při nárazech oceněna maximálním počtem šesti hvězdiček.

V oznámení ze 24.4. se uvádí, že ocenění bylo Mazdě uděleno na základě testů, které proběhly pod patronací ministerstva dopravy a infrastruktury (pozn.: plný název Ministry of Land, Insfastructure and Transport = MLIT) a národní agentury pro automobilovou bezpečnost (pozn.: plný název National Agency for Automotive Safety and Victim´s Aid = NASVA). Mazda5, známá na domácím japonském trhu jako Premacy, byla na trh uvedena v únoru roku 2005. V září 2005 dosáhla pěti hvězdiček – nejvyššího možného hodnocení – v rámci evropského programu bezpečnosti, Euro NCAP**, při hodnocení bezpečnosti ochrany cestujících.  Mazda5 se tak stala prvním minivamen, který dosáhl nejvyššího možného hodnocení bezpečnosti při nárazu od obou agentur, jak evropské (pět hvězdiček), tak i japonské (šest hvězdiček).

Nabízí cestujícím velkou variabilitu minivanu, avšak spolu s řadou prvků bezpečnosti při nárazu vozu, založeném na vysoké tuhosti karoserie a na systému  rozkládání a absorpce nárazu (Advanced Impact Distribution and Absorption System). Je vybavena také posíleným rámem ve tvaru trojitého H, který je pro případ kolize konstruován tak, aby boční náraz pohltil právě rám karoserie. Při čelním nárazu jsou řidič a spolujezdec chráněni airbagy a bezpečnostními pásy s předepínačem a omezovačem zátěže, které jsou standardní výbavou. Dále je pak k dispozici deformační člen volantu, který pohlcuje nárazovou energii těla řidiče při kontaktu s volantem. Pětka není jenom funkční vůz, ale díky svým bezpečnostním prvkům je také nejbezpečnějším minivanem na dnešních silnicích. Dosáhla skvělého hodnocení od obou bezpečnostních agentur, jak v Evropě, tak i v Japonsku.

Mazda5 nabízí souhrn řady technologií pro aktivní bezpečnost, které pomáhají předcházet kolizím. Dosáhla jednoho z nejkonkurenčnějších výsledků v brzdné vzdálenosti ve své třídě, když podle J-NCAP její brzdná dráha ze 100 km/hod byla 48,1 metru.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy