Menší sourozenec Fordu Galaxy - S-Max

S - Max | foto: Ford Motor Company

Tento Sportvan bude představen jako nový model na ženevském autosalonu. Snoubí se v něm prvky sportovního vozu s přednostmi prostorné limuzíny.

S 4,79 metry délky leží někde uprostřed mezi Vanem Galaxy a Minivanem Focus C-Max. Výškou 1,55 m patří taky mezi dva jmenované Vany, avšak mnohem blíže tímto rozměrem má k C-Maxu. S-Max působí sportovnějším dojmem než variance Focusu. Nápadná jsou široká mlhová světla směřující dovnitř vozu, při pohledu z boku si všimneme klesající linie střechy vzadu a dynamicky působícího sloupku. Také podběhy s naznačenými otvory pro vstup vzduchu podnou rychle do oka.

V interiéru je nápadná střední konsola, která spíše připomíná limuzínu než minivan. K dispozici je i panoramatická střecha. Sériově je S-Max pětimístný, na přání však může být i pro 7 cestujících. O variabilitu se stará systém FFS, který umožní sedadla druhé, popřípadě třetí řady uložit do upravené podlahy, čímž vznikne prostor 2.000 litrů. S-Max i Galaxy jsou sériově vybaveny komunikačním rozhraním HMI (Human Machine Interface). Tento systém umožňuje řídít pomocí ovladačů na volantu a středního displeje audio a ostatní elektroniku. K bezpečnosti přispívaji hlavové/ramenní airbagy pro první a druhou řadu, kolenní airbag pro řidiče a ESP. Stejně jako u Galaxy by měl v létě 2006 přijít systém podvozku IVDC (Interactive Vehicles Dynamics Control).

Motorová paleta pro Ford S-Max čítá dva dieselové a dva benzínové motory. Vrcholovou motorizací je 220 k 2,5 l pětiválcový agregát známý z Fucusu ST, následuje 2,0 l čtyřválec s 145 koňmi. Pro fandy nafty je k dispozici 2,0 TDCi se sériovým filtrem pevných částic, který se nabízí ve dvou variantách - 130 a 140 k. Výchozí cena pro Ford S-Max je 24.625 EUR (což odpovídá více jak 700.000,- Kč).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy