Volkswagen Touareg 2 a Rallye Dakar 2006

Touareg | foto: Volkswagen

Volkswagen Motorsport nasadí do 28. ročníku dakarské rallye přestavěný Volkswagen Touareg s označením " Race 2".

Nový Race Touareg 2 se liší od svého úspěšného, co se týče vítězství, předchůdce zejména zlepšeným řízením, výkonem motoru a svým vzhledem. Volkswagen Motorsport se v nové verzi zaměřil zeména na výkon.

Pohánět tento ambiciózní vůz bude 2,5 litrový pětiválcový "v řadě" turbodiesel TDI, který je umístěn za přední nápravou. Vyvine velmi potřebný výkon 202 kW, což je asi 275 koňských sil s točivým momentem kolem 550 Nm. Na řazení rychlostních stupňů se bude nemalou částí podílet šestistupňová sekvenční závodní převodovka. Auto bude posazeno na 16ti palcových kolech s pneumatikami BF Goodrich 235-85/16. Rozměry tohoto speciálu jsou (délka / šířka / výška) 4171 / 1996 / 1762 mm. Minimální váha nesmí překročit 1787,5 kg.

Hlavním sponzorem celého Volkswagen Motorsport týmu je výrobce energetických nápojů Red Bull. Dalšími partnery pak jsou společnosti Castrol, BP, BT Infonet, LUK, BF Goodrich, Bosch, MAN, Recaro a společnost Schroth Racing. 

Volkswagen Motorsport nasadí do 28. ročníku Dakar Rally šest posádek:
301 Bruno Saby / Michel Périn
303 Jutta Kleinschmidt / Fabrizia Pons
305 Giniel de Villiers / Tina Thörner
307 Carlos Sainz / Andreas Schulz
309 Mark Miller / Dirk von Zitzewitz
310 Stéphane Henrard / Antonia de Roissard

V letošním ročníku budou posádky absolvovat celkem 15 etap, což celkově činí 9043 km.

Volkswagen Touareg slavil v sezoně 2005 mnoho úspěchů, zatím však na Rallye Dakar nikdy nevyhrál. V roce 2004 zde Bruno Saby a Michel Perin skončili šestí a o rok později Jutta Kleinschmidt / Fabrizia Pons sice stanuly na bedně se třetí pozicí, ale na vítězství to ještě nestačilo. Proto letos VW zatroubilo do útoku a cíl je jediný, odvést si z africké poušti cenné vítězství. Tím by koncern VW přerušil vítěznou sérii pěti triumfů značky Mitsubishi s vozem Pajero.

Tato již tradiční soutěž odstartuje 31. prosince 2005 z portugalského Lisabonu. Posádky překonají mnoho druhů terénu skrz sedm zemí počínaje Portugalskem, konče Senegalem. A kdo se bude hřát na výsluní 28. ročníku dakarské rallye? Na to si musíme počkat do 15. ledna, kdy tato dlouhá pouť poští bude završena v senegalském Dakaru.  

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy