Ferdinand Porsche slaví 70. narozeniny

| foto: Porsche

Za pár dní oslaví kulaté narozeniny člověk, jehož dílo můžeme potkávat denně i dnes. Stvořitel 911 a tvůrce Porsche Designu - Ferdinand Alexander Porsche.

Otec Porsche 911 - Ferdinand Alexander Porsche - oslaví 11. prosince 70. narozeniny. V letech 1962 - 1972 vedl designerské studio německého výrobce sportovních vozů. Z této doby pocházejí návrhy Porsche 911 a závodní 904.

Ferdinand Alexander Porsche se narodil 11. prosince 1935 ve Stuttgartu jako nejstarší syn Dorothei a Ferryho Porsche, pozdějších zakladatelů výroby sportovních vozů Porsche. Již jako malý kluk doprovázel svého otce a dědu Ferdinanda do prostor vývojových a konstrukčních kanceláří. Když mu bylo sedm, přestěhovala se rodina do Zell am See v Rakousku. Již jako malý si vyráběl a stavěl hračky sám. Po střední a vysoké škole nastoupil v roce 1958 do konstrukční kanceláře Porsche. Brzy ukázal svůj tvůrčí talent, když z plastelíny vyrobil nástupce modelu 356. Na frankfurtském autosalonu v roce 1963 bylo poprvé veřejnosti představeno Porsche 911, ketré bylo vyrobeno na základě jeho výkresů. V roce 1962 na něj bylo převedeno vedení celého designerského studia. Všechny návrhy závodních a sportovních vozů, které v 60. letech opustily továrnu, se za jeho působení vrátily, mezi jinými i legendární závodní auto na dlouhé tratě 904 Carrera GTS.

V roce 1972 založil F. A. Porsche vlastní designerské studio, jehož sídlo po dvou letech přesunul do Zell am See. Zde navrhoval po desetiletí pánské doplňky jako hodinky, brýle a psací potřeby, které jsou až dodnes prodávány pod značkou "Porsche Design".

Na začátku roku 2005 dobrovolně složil Ferdinand Alexander Porsche svůj mandát v dozorčí radě Porsche AG a stáhl se z aktivního pracovního života. 70. narozeniny oslaví pouze v kruhu rodinném v Zell am See.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy