Ani s ustupující zimou v péči o auto nepolevujte. Jak ho připravit na jaro?

Ani s ustupující zimou v péči o auto nepolevujte. Jak ho připravit na jaro? | foto: Shutterstock

PR článek - Studené měsíce budou co nevidět opět minulostí. Péče o auto ale nikdy nekončí. Příprava na jarní sezónu sice není tak náročná jako na tu zimní, výměna pneumatik ale zdaleka nestačí. Poradíme vám, co všechno obstarat, aby vám vůz jezdil bez potíží zase až do zimy.

Nejen ojeté vozy, ale i nová auta potřebují dostatek péče, aby svým majitelům mohly spolehlivě sloužit co nejdéle. Pozimní údržba obnáší především:

  • umytí vozu,
  • kontrolu klimatizace,
  • výměnu kapaliny v ostřikovačích.


Mytí? Jedině ručně

Pozimní zkrášlení je základ. Potřebujete auto zbavit nejen nečistot, ale především posypové soli, která zhoršuje korozi kovů.

Na velké kartáče zapomeňte a raději se svému autu pořádně pověnujte v ruční myčce. Vapka se dostane i na ta nejhůře přístupná místa a odstraní i ty nejodolnější nečistoty.

Zkontrolujte a při té příležitosti rovnou vyčistěte klimatizaci

Klimatizaci během zimních měsíců zapne jen málokdo. Ale přežít bez ní třicetistupňová vedra nezvládne téměř nikdo. Před nástupem tropických teplot proto zkontrolujte, zda klimatizace funguje správně a zda je v ní dostatek kapaliny.

Odborníci doporučují klimatizaci minimálně jednou do roka dezinfikovat a čas od času ji nechat profesionálně vyčistit. Jarní příprava vozu je k tomu ideální příležitostí. V létě sami sobě poděkujete, uvidíte.

Opět nová směs do ostřikovačů

Nechat na jaro v ostřikovačích zbytky zimní směsi není takový prohřešek jako používat letní směs v mrazech. I tak je dobré ji s nástupem teplejších dní vyměnit. Letní směs pomáhá lépe odstraňovat nečistoty a hmyz z čelního skla.

A když už jsme u skla, popřemýšlejte i o výměně stěračů, a to nejen u ojetých automobilů. Vlivem zimních mrazů totiž mohly gumy popraskat a nebudou stírat natolik kvalitně.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy