Jaká Ferrari stojí v ostře střežených českých garážích?

Ferrari 360 Challenge Stradale (Foto:Axion23) | foto: wikimedia.org

Počet sportovních vozů italské značky Ferrari na českých silnicích se za posledních pět let zvýšil o 60 procent a přiblížil se hranici 1200 kusů. Jejich průměrné stáří je 15,2 roku, což kopíruje stav celého tuzemského vozového parku, sdělil ČTK nezávislý analytik Antonín Šípek. Od představení prvního vozu značky uplyne ve středu 75 let.

Mezi nejrozšířenější modely podle údajů z registru vozidel patří osmiválec Ferrari 430, tedy nástupce populární 360tky Modena, s motorem o objemu 4,3 litru a výkonem 490 koní. Následují navazující modely 458 a 488. Mezi dvanáctiválci má nejvíce registrací GTB 599 Fiorano.

V českých garážích se ale nacházejí i vozy z limitovaných sérií, jako je model Enzo či ikonické F40. V Česku podle dovozce našel majitele i jeden z nejdražších modelů poslední doby, LaFerrari Aperta, s cenou začínající na 41 milionech Kč.

Seven Car Lounge | foto: Seven Car Lounge

Velká část zákazníků v Česku si v současnosti vozy Ferrari pořizuje i jako investiční zboží. Modely, jejichž hodnota v čase stoupá, jsou většinou vozy z limitovaných sérií, které továrna v Maranellu vyrábí ke konkrétním příležitostem.

V současnosti se v tuzemsku nabízí na prodej téměř stovka ojetých ferrari. Začínají s cenou na přibližně 1,5 milionu Kč. Nejdražší nabízený vůz je zrestaurované 250 GT Berlinetta Lusso z roku 1963 za 76,7 milionu Kč.

Ferrari 250 GT | foto: Ferrari S.p.a.

Za první čtyři měsíce letošního roku si Češi koupili 37 nových Ferrari, což je o sedm více než ve stejném období loni. Dovoz ojetých aut této značky se zvýšil o devět na 32 vozů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy