Rivian přifoukl cenu akcií, plánuje předstihnout Stellantis a konkurovat Tesle

Rivian R1T | foto: Rivian

Americký výrobce elektromobilů Rivian Automotive zvýšil cenové rozpětí své primární veřejné nabídky akcií (IPO). Připravovaný vstup na burzu by tak podnik mohl ohodnotit až na 65 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč).

Rivian by tak v tržní hodnotě mohl podle ČTK překonal automobilku Stellantis, která nedávno vznikla spojením italsko-americké společnosti Fiat Chrysler s francouzským konkurentem PSA. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Rivian nyní předpokládá, že příští týden v rámci IPO prodá 135 milionů akcií za 72 až 74 dolarů za kus. Měl by tak získat téměř deset miliard dolarů. Dříve počítal s prodejní cenou v rozpětí od 57 do 62 dolarů.

Investoři podle agentury Reuters sázejí na to, že Rivian se stane dalším velkým hráčem v odvětví, kterému nyní dominuje americký výrobce elektromobilů Tesla. Rivian v současnosti výrazně investuje do zvyšování výroby.

Pětinový podíl v Rivianu nyní vlastní americký internetový obchod Amazon. Ten si již v rámci snahy o snižování emisí od Rivianu objednal 100.000 dodávkových automobilů s elektrickým pohonem.

Rivian | foto: youtube.com

Vstup na burzu je jedna věc, prodej vozů zákazníkům konkurence, zvlášť když o elektromobily stále není extrémní zájem, věc druhá. Uvidíme, kam se bude osud Rivianu na akciových trzích ubírat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy