Nejlepší sleeper na světě. Švédský Renault Kangoo roztrhá i supersporty

Renault Kangoo s naftovým šestiválcem Mercedes-Benz je čistá šílenost. | foto: youtube.com

Superrychlých dodávek už v historii pár vzniklo a několik z nich dokonce bylo dílem samotné automobilky. Tuningoví nadšenci jsou ale v tomto oboru pořád zručnější, což dokazuje také poslední kreace ze Švédska. V hlavní roli Renault Kangoo.

Kangoo je dodnes spíše nenápadnou kompaktní dodávkou, existující samozřejmě také v osobní verzi. Výstřední byla prakticky jen dvakrát, nejprve když Renault uvedl zvýšené provedení s pohonem všech kol a podruhé, když Francouzi ukázali zkrácené funky provedení Be Bop se čtyřmi sedadly a odnímatelnou zadní částí střechy. Ani jeden z těchto vozů se ale nevyrovná kreaci švédských bratrů Olleho a Lasse Anderssonových. Ti vzali první generaci vozu v provedení před modernizací, která byla nabízena do roku 2003.

Jejím maximem byla zážehová šestnáctistovka o výkonu 70 kW (95 k), respektive patnáctistovka dCi (dříve devatenáctistovka dTi) o výkonu 59 kW (80 k). Jak vidíte, na závody ve sprintu to tedy rozhodně není. A zřejmě právě to švédské bratry pořádně trápilo. Proto naftovou patnáctistovku z vozu jednoduše vyndali a nahradili ji třílitrovým naftovým šestiválcem OM606 z dílen Mercedes-Benz. Je to ironie, vzhledem k tomu, že současný Renault Kangoo slouží mimo jiné jako základ Mercedesu Citan. Ani šestiválec ale pořád nebyl dostatečný, pod kapotu tak putovaly ještě turbodmychadlo Holset HX40 a kompresor Eaton M90.

Výsledkem je výkon někde mezi 294 až 368 kW (400 až 500 k). Je nasnadě, že sériová převodovka by takovou sílu nezvládla, proto je součástí pohonného ústrojí automatická skříň, která navíc pohání zadní kola! I z toho důvodu pochází zadní náprava z Volva 940. Další úpravy zahrnují nasávání studeného vzduchu na střeše, vodou chlazený mezichladič v zadní části vozu či kompletně vykuchaný interiér. Výfuk je mimochodem veden pravým předním blatníkem, proto uvidíte na videu tolik zlověstného černého kouře právě z této strany. Záběry pak také ukazují, jak podobná šílenost jezdí bokem na ledu. Živě bude vůz k vidění na únorovém Víkendu rychlosti v Årsundě.

Zdroj: bilsport.se

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy