Svatokrádež? Historická Octavia dostala V8 z Mnichova

Škoda Octavia z roku 1962 dostala osmiválec z BMW 540i | foto: autoevolution.com

Chcete-li v dnešní době nejvýkonnější Škodovku, sáhnete po nedávno představené Octavii RS 230 či trojkovém Superbu s benzínovým dvoulitrem o výkonu 280 koní. Jenomže někdo chce být prostě originální, a proto se zaměří na šílené úpravy. Jako v tomto případě, kdy poválečná Octavia dostala osmiválec z BMW.

Říkáte si, že už je to za hranou? To si však nemyslel polský automechanik Grzegorzovo, který vlastní úplně první generaci Škody Octavia a také havarované BMW 540i (E39). Jednoho dne ho napadlo to samé, co majitele Trabantu a Audi TT – spojit oba vozy v jedno. Ze zmíněného BMW použil především motor, šestistupňovou automatickou převodovku, diferenciál a také zadní nápravu

Jenomže nejprve musel na transplantaci výše zmíněných věcí připravit samotnou Octavii z roku 1962. Konkrétně ji musel vyztužit, zbavit koroze a vybavit bezpečnostní klecí. Vzhledem k instalaci zadní nápravy z BMW bylo nevyhnutelné i rozšíření karoserie, asi tak o 20 centimetrů. Automechanik použil z německého modelu i hnací hřídel, kterou však musel zkrátit. Pokud jde o chlazení, muselo být přesunuto dozadu, poněvadž vpředu už zkrátka nezůstalo místo.

Poté došlo na instalaci 4,4litrového osmiválce o přibližném výkonu 265 koní. Původně byla Octavia poháněná motorem o obsahu 1089 ccm a výkonu 42 koní, takže po realizaci se pochopitelně zvedla i hmotnost vozu - přesněji z původních 920 kg na cirka 1200 kg. Co se týče samotného exteriéru, je oděn do černobílého odstínu a stejnou barevnou kombinaci lze objevit i na sedadlech v kabině. Vrcholem vnějších úprav jsou pak 18palcová litá kola.

Sluší se však říci, že projekt Octavie s osmiválcem není ještě u konce, neboť polský automechanik přemýšlí ještě nad přeplňováním pomocí kompresoru, ale také dodáním samosvorného diferenciálu, jelikož téměř nezatížený zadek vozu nepřenáší výkon, tak jak by měl. Na závěr tak přejeme, aby majiteli dělala šílená bestie, původem z Čech, jen samou radost a dokončil finální úpravy dle plánů. A my jsme samozřejmě rádi, že se taková šílenost zrodila! 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy