Nadupaný Maluch není žádné ořezávátko, vyrovná se současným hot hatchům

Fiat 126p s motorem VTEC a turbodmychadlem | foto: Tomas Nenartovic (Facebook)

Nedávno jsme psali o rozsáhle modifikovaném Trabantu s technikou od Audi, ale teď se objevila ještě větší perverznost. Polský Fiat 126p, známý jako Maluch či Pšonek, dostal japonské srdce a proměnil se ve slušnou raketku.

Sériový Fiat 126p má vzadu umístěný dvouválec, ale to nestačilo litevskému úpravci Tomasi Nenartovicovi. Rozhodl se pro výměnu agregátu a vtěsnal dozadu 1,6litrový čtyřválec VTEC o výkonu 126 koní ze staré Hondy Civic Si.

To však byl stále nedostatečný výkon dle iniciátora, a proto nainstaloval k motoru turbodmychadlo a výkon se navýšil na 173 koní. Zřejmě si říkáte, že hodnoty nic moc, ale 126p ve standardu váží pouze 580 kg. Ale pravdou je, že tenhle upravený Maluch bude o něco těžší vzhledem k jinému motoru, ale i tak stále nabídne dobrý poměr výkonu a hmotnosti.

Dříve sepsaného Trabanta 601 se dalo označit za sleepera, ale to bohužel neplatí v tomto případě, neboť Fiata 126p prozradí velmi široké podběhy kol i širší pneumatiky. Samozřejmě uznáváme, že německý dvoudveřový sedan je rychlejší, ale i tak jde o zajímavou úpravu polského malého auta.

Výsledek je perfektním příkladem, že s dostatečnými technickými znalostmi můžete jezdit opravdu rychle, i když máte nízký rozpočet. Litevský majitel prodal Malucha poté do Polska, kde údajně jezdí dodnes.

Zdroj: adrenalinemotorsport.pl

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy