První dojmy: Peugeot 2008 po faceliftu: Plusy i mínusy, nutno přemýšlet

Modernizovaný Peugeot 2008 v atraktivním provedení GT line | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Déšť a oslizlá silnice. Jako by si české zastoupení Peugeotu toto nevlídné počasí objednalo schválně k představení modelu 2008 s patentovanou technologií Grip Control, slibující dokonalou kontrolu nad vozem na jakémkoli povrchu. Jak si nejprodávanější vůz Peugeotu vedl po svém omlazení v našem krátkém testu?

Auto pro manželku?

Začneme ale u designu. Ten se dá objektivně hodnotit jen s obtížemi, proto raději konečné hodnocení přenechám na každého zvlášť. Na mě osobně působí 2008 ženským dojmem, ačkoli Peugeot sám tvrdí, že 65 % zákazníků tvoří muži.

Interiér nepřekvapí

V interiéru nalezneme, pro Peugeot již tradiční, uspořádání s názve i-Cockpit. Ten rozděluje tábor řidiče na ty, kteří jej milují, a kteří jej proklínají. Osobně se přikláním na stranu příznivců tohoto uspořádání. Nemohu si stěžovat na rozložení ovládacích prvků a už vůbec si nelze stěžovat na prostornost kabiny, která je i na zadní řadě sedadel ukázková. Co bych ovšem ocenil, by byly delší sedáky, vpředu i vzadu.

Jak vlastně jezdí?

Co je ovšem na novém Peugeotu 2008 nejdůležitější, jsou jeho jízdní vlastnosti. K testu jsme zvolili kus ve verzi GT line s nejvýkonnějším zážehovým agregátem 1.2 Puretech s výkonem 110 koňských sil. Při jen několik minut trvající testovací jízdě, na mě vůz poměrně rozporuplným dojmem.

Motor 1,2 Puretech s výkonem 110 koňských sil | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

V běžných rychlostech funguje faceliftovaný Peugeot 2008 více než slušně. Podvozek působí příjemně komfortně a nerovnosti zvládá s přehledem odfiltrovat bez většího přívalu hluku do kabiny. Motor samozřejmě nepůsobí jako nějaký trhač asfaltu, přesto díky lehce působící konstrukci karoserie disponuje citelným zátahem. Co jsem si při jízdě nemohl vynachválit, je šestistupňová automatická převodovka. Ta pracuje opravdu spolehlivě, a co hlavně, bez zbytečného cukání.

Na sportovní ambice zapomeňte

Ostře vyhlížející GT line, ovšem nabádá svými rudými detaily v interiéru k ostřejší jízdě. Bohužel při té Peugeot 2008 nijak neohromí. Silně přeposilované řízení je sice v nízkých rychlostech přesné, při rychlé jízdě se to ovšem říci nedá a vůz na silnici poměrně „plave“. O přirozené nedotáčivosti snad ani nemá cenu se zmiňovat.

Neopomenutelný hráč

Přesto po prvním krátkém kontaktu, hodnotím Peugeot 2008 jako významného hráče na trhu menších SUV. Zaujme neotřelým designem a při běžné jízdě sebejistými jízdními vlastnostmi. Jedná se pouze o předběžné hodnocení. Komplexnější názor na vůz bude možné získat až po regulérním redakčním testu, ke kterému se nám snad faceliftovaný Peugeot 2008 dostane co nejdříve.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy