Tesla Model S dostala nový elektromotor, její akcelerace je ještě divočejší

Tesla Model S | foto: Tesla Motors

Tesla Model S je pro velkou část veřejnosti především symbolem přechodu od spalovacích motorů na čistší elektromobilitu, pro milovníky rychlosti a závodění ve sprintu se však jedná o jeden z nejdostupnějších způsobů, jak na závodní trati dlouhé 402 metrů zpráskat i majitele mnohem exkluzivnějších vozidel. A právě tahle schopnost Tesly se dočkala dalšího vylepšení.

U automobilky Tesla se stalo zvykem, že většinu updatů dostanou všichni majitelé a to prostřednictvím tzv. bezdrátových aktualizací. Tedy jen díky připojení automobilu k internetu. Poslední vylepšení Tesly Model S a X se však vztahuje k výkonu a těšit se na něj mohou jen majitelé nových modelů S a X.

Stejně jako ostatní automobilky, i Tesla se totiž rozhodla pro menší mezigenerační modifikaci vozu, která se soustředila především na techniku. Je to v podstatě stejné, jako když běžná automobilka po nějakých cca 4 letec přijde s faceliftovaným modelem, který kromě nepatrně hezčího vzhledu obvykle nabídne i vyšší výkon.

Tesla Model S | foto: Tesla Motors

A v případě nové Tesly Model S a X se bavíme o výkonu získaném díky novému elektrickému motoru označovanému „Permanent Magnet Synchronous Reluctance Motor" (PMSRM). Tento nový elektromotor se objevil společně s modelem 3 a obvykle je u variant s pohonem všech kol umístěn u zadní nápravy. 

V případě Tesly Model S Performance, která byla dříve známá jako P100D, se však lidé z automobilky rozhodli umístit nový PMSRM  na přední nápravu, zatímco vzadu zůstal sériový indukční motor. Zkrátka přesný opak toho, jak jsou motory umístěny pod kapotou Tesly Model 3, jak uvádí web The Drive.

zdroj: youtube.com

A jaké jsou výsledky v praxi? Naprosto ohromující, jak ukazuje video na YT kanálu E for Electric. Model S sice vždycky patřil k nejrychlejším strojům na závodní dráze, nicméně nová varianta Performance s novým motorem zvládá pokořit oblíbený závod na 1/4 míle (402 metrů) v čase 10.6 sekundy. 

Jak přitom dodává web The Drive, který na technické vylepšení Tesly Model S Performance upozornil, stejnými čísly se může pochlubit třeba Lamborghini Aventador SV, jehož cena je však cca pětinásobně vyšší. Model S se tak vyrovnává podstatně dražším exkluzivním supersportům, které navíc překonává svou podstatně vyšší praktičností.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy