Reproduktory v automobilech dohrály. Tahle technologie je časem nahradí

Continental Ac2ated Sound | foto: Continental

Málokdo si dnes dokáže představit delší cestu automobilem bez autorádia a hudebního doprovodu. Pokud si však chcete hudbu skutečně vychutnat, potřebujete k tomu i kvalitní audiosoustavu. Těm je ale, jak se zdá, konec. Nahradí je zcela nová technologie.

Značka Continental je pro řadu z nás spojena pouze s výrobou pneumatik, ovšem tato společnost se věnuje vývoji i v jiných oblastech automobilového průmyslu, včetně elektroniky.

Posledním jejich vynálezem se stal nový typ audiosystému "Ac2ated Sound", který využívá nejmodernějších technologií. Inženýři a technici z Continentalu totiž místo několika reproduktorů využívají ke generování zvuku kompletně celý interiér vozu. Díky tomu by výrobci vozů mohli ušetřit na nákladech a hmotnosti, což by mohlo snížit cenu vozu i spotřebu paliva.

Aby si Continental tuto technologii ověřil, vybavil svým audiosystémem standardní Mercedes C-classe. Fungování celého systému je podobně fungování klasického reproduktoru. Jediný rozdíl je v tom, že zvuk místo vibrující membrány reproduktoru vydává vibrující interiér vozu, což dělá z celého automobilu jeden velký reproduktor.

Stejně jako v případě různých druhů reproduktorů /výškové/ středové/ basové) budou i různé části vozu "naladěny" na vydávání určitých zvukových frekvencí, což povede ke kvalitnímu a vyváženému zvuku v celé kabině. Podobě jako v klasických vozech by sloupky mohly být naladěny na vyšší frekvence, dveře na střední frekvence a strop by nahradil subwoofer.

Nový systém je navíc o 90% lehčí a potřebuje méně elektrické energie, což by se mohlo pozitivně projevit i na spotřebě paliva. Největším kladem je však skutečnost, že audiosystém by měl být schopen podat až neuvěřitelně čistý a 3D zvuk.

Ačkoliv vše zní úžasně, webu AutoExpress se podařilo zjistit, že zavedení tohoto systému do produkce potrvá ještě několik let.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy