Indická Dacia Duster v testech vyhořela. Skončila s nulou na kontě

Indická Dacia Duster propadla u testů bezpečnosti | foto: youtube.com

Když dva dělají totéž, není to totéž. Toto rčení platí dokonce i v automobilovém průmyslu. Jak jinak si vysvětlit, že celosvětově oblíbené SUV Dacia Duster, vyrobené v Indii, obdrželo trestuhodné hodnocení 0 hvězdiček v testech bezpečnosti Global NCAP?

Bohužel to není žádná výjimka. Indické automobily mají delší dobu problémy s bezpečností i rozdílnými výbavovými stupni. To je příklad i Dacie Duster, která na indickém trhu postrádá v základní výbavě airbagy i základní bezpečnostní asistenty, jakým je například ABS. A to i přes to, že je v Indii prezentována jako prestižní a reprezentativní SUV.

Dva airbagy a systém ABS se nachází až ve vrcholných verzích výbavy, označovaných RxS a RxZ. Výbavový stupeň RxL nabízí alespoň jeden airbag. Tyto verze obdržely hodnocení tří hvězdiček. I tak jsou ale airbagy malé a poskytují nedostatečnou ochranu posádky, zvláště ve srovnání s Dustery vyrobenými v Evropě nebo Jižní Americe. 

Není tak divu, že Dacia Duster vyrobená pro indický trh dostala od NCAP hodnocení 0 hvězdiček za bezpečnost. Jihoamerický Duster, který byl testován toutéž agenturou v roce 2015, obdržel 4 hvězdičky. Evropský Duster, testovaný už v roce 2011, obdržel 3 hvězdičky. Pokud tedy pojedete na dovolenou do Indie a budete si chtít půjčit automobil, modelu Duster se vyhněte velkým obloukem.

Problém s nebezpečnými automobily už si začíná uvědomovat i indická vláda, proto od října tohoto roku zavádí crash-testy podle vzoru NCAP. Ty by měly mimo jiné zahrnovat i zkoušky čelního a bočního nárazu. Ovšem při ekonomických podmínkách které v Indii panují se nedá očekávat, že by automobilky do zvýšené bezpečnosti svých vozů chtěly investovat.

Jakékoliv investice by se totiž musely projevit i na výsledné ceně. Ta by poté potencionální zákazníky odháněla a ti by nakonec stejně skončily u jiného, otřesně nebezpečného, automobilu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy