Nová M5 od BMW dostane šikovnou věcičku. Konkurence může jen závidět

BMW řady 5 (2017) s paketem M Performance | foto: BMW Group

Není žádným tajemstvím, že chystaná ostrá verze BMW M5 nové generace bude čtyřkolkou. Mnozí fandové značky jsou ostře proti a možná z toho důvodu si výrobce připravil jednou velkou vychytávku.

Bohužel, jak se poslední dobou ukazuje, ani u BMW už nehraje tak významnou roli pohon zadních kol. Zákazníci čím dál časteji sahají po verzích se systémem xDrive. Mnohdy je to jen proto, aby se posádka cítila bezpečněji, což je ale ve výsledku trošku nemysl. Čtyřkolka  totiž nedokáže obelhat fyziku stejnou měrou, jako zadokolka.

Jenže BMW své zákazníky poslouchá a tak nová M5 například nebude nabízena s manuální převodovkou!  Společně s tím zmizní také zadní pohon, i když... Nová zpráva naznačuje, že tahle verze dostane speciální tlačítko. Díky němu půjde deaktivovat pohon všech kol a z M5 se stane čistá zadokolka!

Systém zkrátka po jeho stisknutí rozepne mezinápravovou spojku a rázem si bude moci řidič užívat klasické výhody náhonu na zadek. Je sice jasné, že celková hmotnost v tu chvíli bude stále stejná a je otázkou, do jaké míry bude eMko čistou zadokolkou. Něco podobného ovšem můžeme vídat také u pohonu všech kol xDrive.

A co se vlastně má nacházet pod kapotou žhavé pětkové novinky? Podle dosavadních zpráv má jít o dvěma turby přeplňovaný benzinový osmiválec s objemem 4,4 litru. Ten nabídne výkon okolo 600 koní, točivý moment pak dosáhne 700 Nm. Díky tomu se nejspíše mají budoucí majitelé na co těšit.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy