Mercedes-Benz představil růžový štít. Je to neskutečně dobrá vychytávka

Mercedes-AMG E 63 S je nejvýkonnější třídou E v historii. | foto: Mercedes-AMG

Už jste slyšeli o tom, že Mercedes-Benz brzo začne do nové třídy E montovat tzv. „růžový štít”. Jedná se o jedinečnou bezpečnostní funkci a za příplatek bude majitel s posádkou ještě více chráněn.

Nový bezpečnostní prvek má za úkol ochránit lidský sluch před extrémním hlukem během autonehody. Ten totiž někdy může způsobit až poškození sluchu, o čemž ví jen málokdo. Jasně, i nafouknutí airbagu je někdy hrozícím faktorem k tomu, že vám může ušní bubínek prasknout, jenže na to vše Mercedes myslí.

Jedná se vlastně o akustický reflex, kdy se ucho člověka v případě hluku okolo 100 decibelů brání stažením stapedieova svalu a napnutím ušního bubínku. Díky tomu se zvuk odrazí zpět a neprojde až do vnitřního ucha. Jenže právě někdy se napnutý ušní bubínek okolo této hodnoty napne až moc a vlivem tlakové vlny zkrátka praskne.

A jelikož Mercedes myslí na své majitele, v nové třídě E lze nalézt zvukový čip s patentovanou technologií PRE-SAFE. Ten ještě před hrozící nehodou spustí během několika milisekund  „růžový tón” o hlasitosti 80 decibelů. Tón pak připraví ucho řidiče nebo celé posádky na následný obrovský hluk z nárazu do překážky.

A co to vlastně ten růžový tón je? Jedná se o zvuk, který je složen z dalších zvuků o různých frekvencích. Ve výsledku se pak akustický reflex spustí mnohem dříve než u zmíněných 100 decibelů, čímž je ohrožen sluch posádky podstatně méně, než kdyby růžový tón spuštěn nebyl.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy