Porsche možná ohrozí existenci sedmikvaltu. Proč se stává zbytečným?

Porsche 911 Targa 4S Exclusive | foto: Porsche

Již čtyři roky máme díky Porsche možnost zakoupit omlazenou 911ku se sedmistupňovým manuálem. Ten je unikátem mezi sportovními auty, jenže brzy se může stát, že o něj přijdeme.

Jelikož byl sedmikvalt dán do nabídky proto, aby se snížili emise oxidu dusíku, měla tahle převodovka svůj jistý smysl. Jenže po příchodu přeplňovaných motorům se najednou výhoda sedmičky ztrácí. Motory s turbem totiž mají delší převody, a proto zde vlastně postačí klasická šestka, na kterou jsou otáčky nízké.

Někteří zákazníci Porsche navíc stále chtějí bleskurychlý automat PDK a je doslova k nevíře, že každým rokem procento zájemců o "automatické Porsche" narůstá. Vždyť tyhle auta byla vždy puristickými stroji a ještě před deseti lety by si asi nikdo netipl, jaký úspěch bude mít automat v Porsche. Ještě, že tady máme manuální a poctivou 911 R.

Kolegové z webu Roadandtrack.com naštěstí přichází se zprávou, která cituje šéfa výzkumu a vývoje u Porsche. Ten řekl, že zájem o manuální šestikvalt je dostatečně velký a tak je otázkou krátkého času, kdy se místo manuálu se sedmičkou na hlavici řadící páky, objeví starý dobrý šestikvalt. Sedmička prostě ztrácí svůj potenciál a firma na to musí reagovat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy