Miliony automobilů jsou v ohrožení, je mezi nimi i to Vaše?

Zloději mohou poměrně jednoduše přečíst data z dálkového ovládání. | foto: James086/wikimedia.org

Dálkové ovládání centrálního zamykání patří již řadu let k nepostradatelným komfortním prvkům nových automobilů. Podle nejnovějších výzkumů však právě toto řešení umí zloději během několik okamžiků přečíst a dostat se tak do vozu.

Odemknout auto pouhým stiskem tlačítka na klíčku je dnes běžné i u těch nejmenších vozidel. Všeobecně vzato je pak systém považován za bezpečný a u mnoha modelů tomu tak jistě je i v praxi. Jak ale zjistili odborníci z Birminghamské univerzity a německé firmy Kasper & Oswald, které citují servery tagesschau.de a thelocal.de, u některých modelů od patnácti předních výrobců existují kritické bezpečnostní trhliny. Celkově se to týká až 100 milionů vozů od modelového roku 1995 a výš. Úroveň zabezpečení dálkového ovládání se totiž u inkriminovaných automobilů od té doby příliš nezměnila. Asi nepřekvapí (vzhledem k počtu celosvětově prodaných vozů), že nejpostiženějším výrobcem je Volkswagen, respektive jeho dceřinné automobilky Audi, Seat a Škoda. Důvodem je fakt, že kód, kterým jsou klíčky programovány, se za 21 let změnil pouze v několika případech.

Přehled problémových modelů

Alfa Romeo Giulietta (940)
Audi A1, S3, Q3, TT, R8
Citroën Nemo, Jumper
Dacia Logan II, Duster
Fiat 500, Abarth 500, Panda, Punto (188), Grande Punto, Punto Evo, Bravo, Fiorino, Qubo, Dobló, Ducato
Ford Ka (RU8)
Lancia Delta (844), Musa
Mitsubishi Colt (Z30)
Nissan Micra, Note, Qashqai, X-Trail, Pathfinder, Navara
Opel Corsa D, Astra H, Vectra C, Meriva, Zafira, Combo
Peugeot 207, Expert, Boxser
Renault Twingo, Clio, Modus, Trafic, Master
Seat Arosa, Mii, Ibiza, Cordoba, Toledo, Altea, Alhambra
Škoda Citigo, Fabia I, Fabia II, Octavia, Superb, Roomster, Yeti
Volkswagen Lupo, Fox, up!, e-up!, Polo, Golf IV-VI, Bora, Jetta, Beetle, Eos, Passat, Scirocco, Golf Plus, Sharan, Touran, Tiguan, Amarok, Caddy, T4, T5, Crafter

Jak vlastně celý „fígl“ zlodějů funguje? Základem je mít specifickou čtečku, která přečte data z klíčku ve chvíli, kdy je používán k dálkovému odemčení nebo zamčení „vyhlédnutého“ vozu. Člověk, který by takovou operaci chtěl provést pak musí být co nejblíže majiteli vozidla s dálkovým ovládáním, aby jej jeho čtečka dokázala přečíst. Pokud se zloději povede získat inkriminovaná data, pak už stačí jen vůz bez problémů odemknout, vykrást a zase zamknout. Dalším krokem je nastartování a krádež celého vozidla, k tomu je ale potřeba zase o něco složitější vybavení. Možností, jak přečtení informací z klíčku předejít není mnoho, čip je totiž do něj pevně zabudovaný, což výrazně ztěžuje jakoukoliv úpravu softwaru. Jednou z možností, především u starších vozů, je tak otevírání manuálně zastrčením do zámku vozu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy