Jaguar vyvíjí nového jízdního asistenta. Budete koukat, co dokáže

Jaguar XF 2.0d R-Sport (2016) | foto: Roman Havlín

Jaguar myslí čím dál víc na své klienty a kromě asistenta pro jízdu v terénu nyní připravuje ještě něco lepšího. To pomůže defacto všem řidičům, kteří jezdí delší dálniční úseky.

Divize Jaguar Land Rover totiž začala vyvíjet asistenta, jenž vám pomůže nejen s jízdou v pruhu, ale i v opravovaném úseku dálnice. Nový systém využije vpředu umístěnou stereokameru s 3D obrazem. Ta analizuje prostor před autem a jakmile zjistí změnu pruhu, byť i dočasnou, auto samo změní směr.

Software údajně rozpozná i dopravní kužele a zátarasy, což je vlastně dalším bonusem. Časem je navíc dost pravděpodobné, že nové Jaguary budou schopny naprosto sami projíždět opravované úseky dálnic a ani zúžení je nezastaví před samostatným uvažováním.

To ale stále není vše. Dalším systémem příštích Jaguarů bude funkce rozpoznání blížící se sanitky zezadu k vozu. Díky němu by sanitka v budoucnu předala informaci ostatním vozům a na jejich palubní desce by se objevila ikona, varující řidiče před vozy záchranné služby.

V příštích čtyřech letech se Jaguar chystá poslat na silnice okolo stovky výzkumných vozů, které budou vychytávat nedostatky nové technologie. Vše má probíhat na zkušební trase v okolí měst Coventry a Solihull.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy