Audi se vzdá osmiválcových motorů. Chce být ekologičtější

Audi SQ7 nabízí jako první auto na světě přeplňování elektronickým dmychadlem. | foto: Audi

Německá automobilka Audi nedávno s modelem SQ7 ukázala, že má stále potenciál vyrábět silné naftové osmiválce. Jenže v budoucnu se nejspíše stane to, že SQý bude první a zároveň posledním pořádným nafťákem.

Může za to nová zpráva, se kterou přichází britský magazín Autocar. Podle něj se do budoucna má Audi zaměřit především na vývoj elektrikých vozů. Tím pádem je dost možné, že Audi SQ7, které je nejvýkonnější diesel světa, bude posledním mohykánem.

Přitom nabízí solidní jízdní dynamiku a také parametry. Za vše hovoří naftový osmiválec s objemem čtyři litry, jenž disponuje výkonem 435 koní a točivým momentem 900 Nm. To umožňuje velké SQ7 zrychlit z nuly na stovku pod pět sekundy a rozjet se na maximálku 250 km/h.

Mimochodem, ten samý motor najdeme i pod kapotou nové generace Porsche Panamera 4S Diesel, která se ukázala sotva před dvěma týdny. Britský Autocar dále informuje o tom, že Audi chce do roku 2025 prodávat přibližně 25 až 35 % aut s elektrickým pohonem.

Díky stále drsnějším emisním limitům je navíc jisté, že v budoucnu se osmiválce budou postupně vytrácet z nabídky i těch nejprestižnějších značek. Však takové BMW nedávno uvedlo na trh sedmičkovou řadu s dvoulitrovým čtyřválcem, což je taktéž pro někoho zarážející varianta, na kterou leckdo může koukat s velkým podivem.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy