Japonci dávají sbohem zpětným zrcátkům. Místo nich mají nové řešení

BMW i8 Mirrorless | foto: BMW

Postupem času jsou z nových vytlačovány některé prvky výbavy. Tlačítka jsou někdy nahrazena ikonkou na dotykovém displeji a teď to vypadá, že brzo přijdeme i o zpětná zrcátka.

Japonsko totiž před třemi týdny schválilo použití vozů, které mají místo zrcátek digitální kamery. Toho se jako první chytla firma Ichikoh Industries, která má již dnes připraven produkt Smart Rear View Mirror. To je defacto zpětné zrcátko, které zobrazuje výstup z vzadu umístěné kamery.

Dosavadní zprávy pak hovoří o tom, že služeb firmy začala využívat jedna japonská automobilka. Ta hodlá touto technologií osazený vůz střední třídy poslat na trh ještě letos v létě, přičemž do roku 2023 by mělo zhruba 29 procent vozů japonských značek používat video monitory namísto vnitřních zpětných zrcátek.

Dalších zhruba 12 procent vozů má dostat digitální kamery namísto vnějších zrcátek. Zásadním přínosem je navýšení bezpečnosti a snížení spotřeby u aut. Po Japonsku by se na schválení nového prvku výbavy měla domluvit i Evropa, k čemuž by mělo dojít ještě letos. Za dva roky pak nápad dorazí do USA a posledním trhem bude Čína.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy