Renault má problémy s emisemi, je to druhá kauza Dieselgate?

Renault Captur | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Po aféře Dieselgate u firmy Volkswagen se dalo očekávat, že prozkoumány budou i další evropské automobilky. Na to doplatila firma Renault, která má teď opravdu co vysvětlovat.

Úřady ve Francii totiž podrobily některé modely Renault zkoušce v běžném provozu a výsledek? Renault byl nucen připravit svolávací akci, kam poputuje přibližně 15 tisíc automobilů. Minulý týden navíc francouzští vyšetřovatelé prohledávali kanceláře Renaultu, zabavovali dokumenty a počítače a snažili se najít cokoliv spojeného s případnými podvody s emisemi.

Celou svolávací akci prozradila francouzská ministryně pro energetiku Segolène Royalová. Podle ní se Renault zavázal ke kontrole více než 15 tisíců aut a chce zjistit, zda v nich správně funguje systém filtrace zplodin. Ten totiž při zkušebních testech náhodně vybraných aut nefungoval, a to jak ve velmi vysokých teplotách, tak ani v teplotě pod 17° C.

A o jaké modely se jedná? Prý jde především o Captur a nový Espace. Oba vypouštěly v reálném provozu výrazně vyšší emise oxidů dusíku, než prokázala laboratorní měření. Uvidíme, jak s tím Renault naloží, zatím jeho vedení tvrdí, že dosavadní vyšetřování v jeho vozech neodhalilo žádné podvodné zařízení, které by obcházelo normované měření.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy