Citroen C4 Picasso dojel bez řidiče z Paříže do Madridu

Citroën C4 Grand Picasso ujel sám úsek z Paříže do Madridu | foto: PSA PEUGEOT CITROËN

Další prototyp autonomního vozu koncernu PSA má za sebou zkoušku v reálném provozu. Té se podrobil autonomní Citroen C4 Picasso a její výsledek je vskutku úctyhodný.

Z Paříže vůz dojel až do Madridu, kde ho přivítala mluvčí španělské vlády. Z tiskové zprávy ale není dost dobře jasné, zda vůz  projel bez zásahu řidiče naprosto celou trasu. Vedení PSA však dodává, že vůz projel sám všechny „schválené úseky“. Uměl si prý poradit se změnami jízdních pruhů, dopravním značením a okolním provozem.

Španělská místopředsedkyně vlády a mluvčí vlády Sorayi Sáenz de Santamarίa, ke všemu dodala: „Dnes nemusíme přemýšlet o budoucnosti, protože budoucnost je zde. Než se nadějeme, bude toto vozidlo běžným dopravním prostředkem na našich silnicích.“ Ke všemu se vyjádřil i ředitel po výzkum a vývoj skupiny PSA,  Gilles Le Borgne. Ten řekl: „Jsem hrdý, že tento vůz s automatickým řízením, který vyvinuly naše týmy v technických centrech pařížského regionu, v Evropě překročil hranice".

Mimochodem, tato cesta přes Španělsko je výsledkem úzké spolupráce koncernu PSA s Galicijským institutem pro výzkum automobilových technologií (CTAG). Ten se zaměřuje zejména na otázky rozhraní „člověk-stroj“ při řízení v automatickém režimu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy