Věděli jste, že oktanové číslo ovlivňuje chod i životnost motoru?

benzinky | foto: Archiv AutoRoad.cz

Co je to oktanové číslo, co ovlivňuje a může špatné oktanové číslo uškodit motoru? Pojďte si s námi na tohle a ještě více odpovědět v prvním dílu našeho seriálu „Vše o benzínu“.

Oktanové číslo je antidetonační vlastnost, tedy odolnost proti samozápalům, které se jinak negativně odráží na funkci motoru, jeho účinnosti a také poškozují jeho části. Proto je nutné si na tento aspekt dát pozor.

Za normálních okolností se směs benzínu se vzduchem zapálí od jiskry, kterou zažehne svíčka. Postupně se od svíčky šíří plamen celým prostorem nad pístem. V tu chvíli pozvolna roste expanzní tlak, který přemáhá setrvačnost pístů, ojnic a klikové hřídele a roztáčí motor.

V případě, že je oktanové číslo nízké, dochází k nežádoucímu klepání, nižší účinnosti motoru a tím vzniká dojem, že motor netáhne a má větší spotřebu.

Je to způsobeno tím, že směs vzduchu a benzínu, působením teploty a tlaku, je tak blízká samovznícení, že stačí záblesk jiskry od svíčky a směs začne hořet třeba až v protilehlém rohu spalovacího prostoru. Nárůst expanzního tlaku je velmi prudký a setrvační síly motoru nedokáže „přemoci“. V tu chvíli působí destrukčně na písty a ojnice a vzniká klepání.

Moderní motory mají otřesové čidlo, které zaznamená tento nežádoucí jev a upraví předstih, popřípadě u přeplňovaných motorů plnící tlak turbodmychadla.

Rada na závěr, pokud se vám stane, že motor „klepe“, připadá vám, že netáhne a vykazuje vyšší spotřebu, natankujte příště u jiné čerpací stanice.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy