Dacia připravuje autonomní řízení a hybrid, přijde o nízkou cenu?

Dostane Duster někdy hybridní pohonné ústrojí? | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Kdo by při uvedení prvního Loganu v roce 2004 řekl, že za několik málo let bude mít Dacia multimediální systém, pohon všech kol, maloobjemový motor s turbodmychadlem nebo dokonce tempomat, byl by považován za blázna. Léta následující nicméně tyto prvky naprosto zastíní.

Generální manažer Dacie Nicolas Maure v rozhovoru pro portál Economia naznačil, že se automobilka chystá najmout nové inženýry, jejichž polem působnosti budou hybridní technologie a autonomní řízení.

„V Rumunsku budeme pokračovat ve vývoji běžných a osvědčených technologií. Z mechanických dílů se nicméně přesuneme i do doposud neprobádaných vod, mezi něž patří navigace s připojením na internet nebo hybridní systém, který by nás mohl přivést k vytvoření prvního autonomního vozidla,“ řekl Maure.

Pokud jde o nové pracovní síly, zatím se hovoří o 120 mladých inženýrech pro továrnu v Mioveni a nově vybudované technologické centrum Renaultu v Rumunsku. Dalších 270 studentů by se údajně mělo postarat o lepší prodejní image značky. Otázkou však zůstává, jak se podobné investice odrazí v celkové ceně jednotlivých modelů.

Připomeňme, že Renault koupil Dacii před šestnácti lety a už koncem devadesátých let začal pracovat na levném sedanu s kódovým označením X90. Z něj se v roce 2004 vyklubala první generace Loganu, kterou nedlouho potom následovalo kombi Logan MCV a hatchback Sandero. Všechny tři modely prošly generační obměnou v roce 2012, kdy už byl na trhu bestseller značky, SUV Duster. Současnou paletu, jíž se i díky nízkým cenám loni prodalo 511 000 kusů, tvoří ještě MPV Lodgy a MPV, respektive dodávka Dokker.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy