4 důvody, proč si nekoupit diesel

Škoda Octavia | foto: Škoda Auto

Je diesel vždy ta správná volba? Rozhodně ne. Dali jsme dohromady tyto důvody, proč raději dieselový motor do svého auta nepořizovat.

Pořizovací cena dieselu je vyšší

Určitě to znáte. Prodejci, my novináři nebo vaši známí vždy říkají, diesel se vyplatí u tohoto auta při ročním nájezdu XY tisíc kilometrů. Pořizovací náklady jsou u dieselových motorů v drtivé většině případů výrazně vyšší než u srovnatelných benzinových agregátů.

Dražší servis

Dieselový motor pracuje s mnohem většími tlaky, kombinuje také složitější technická řešení a to vše přináší větší riziko poruchovosti. Nesmíme nepřipomenout ani větší náchylnost na kvalitu paliva, chování majitelů k motoru, pravidelnou údržbu. Zkrátka, do dieselu musíte tankovat kvalitní palivo, hezky se k motoru chovat a striktně dodržovat předepsanou údržbu.

Diesel není ekologický

Dieselové motory mají nepoměrně horší spaliny. Konkrétně mluvíme o pevných částicích, oxidu uhličitém a oxidu dusíku. Není vůbec žádným tajemstvím, že vdechování zplodin vážně poškozuje zdraví.

Diesel je nekultivovaný

Jak již bylo vyřčeno, dieselové motory pracují s vysokými tlaky. To se samozřejmě odráží na kultivovanosti, velikosti kmitů a tudíž vibrací. Všichni jistě máte alespoň nějakou zkušenost s 1,9 TDI PD, nebo 1,4 či 1,2 TDI. Více doplňovat netřeba.

P.S. samozřejmě mají dieselové motory své opodstatnění, ale o tom třeba jindy...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy