Další značky v tvrdších emisních testech neprošly. Kdo propadl?

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Společnost ADAC podrobila po aféře koncernu VW další vybrané vozy stávajícímu evropskému testu NEDC a z výsledků testů se ukázalo, že nejen Volkswagen podvádí a lže.

Získané výsledky pak ADAC porovnal s druhým testem WLTC a jak to vlastně dopadlo? Nejhorších emisních výsledků v testu WLTC dosáhly vozy Nissan X-Trail s motorem 1.6 dCi, Renault Espace Energy dCi 16 a taktéž Jeep Renegade 2.0. Na dalších pozicích se umístil i Renault Grand Scénic a nový Renault Kadjar.

Kupříkladu Nissan X-Trail 1.6 dCi produkoval v testu WLTC více než čtrnáctkrát více oxidů dusíku, než kolik ukazovaly stávající evropské testy. K celé věci se vyjádřil i mluvčí značky, který pro deník The Guardian uvedl, že automobilka považuje za svůj závazek dodržovat zákony a pravidla na všech trzích. Podobné stanovisko zaujal i mluvčí skupiny Renault, který podotkl, že vozidla této automobilky nejsou vybavena zařízeními umožňujícími falšovat údaje o emisích.

To ale není vše. Podvodné údaje o emisích byly naměřeny i u švédského Volva S60 D4. To v testu překročilo limit emisí čtrnáctinásobně. Mluvčí automobilky k celé věci uvedl, že v tomto případě bylo auto porouchané a podnik záležitost vyšetřuje. Na výše uvedených příkladech je tak jasně vidět, že neco není v pořádku a nastává otázka, zda jsou zákonné emisní normy vůbec k něčemu, když je většina výrobců stejně porušuje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy