Prokletý downsizing opět řádí, obětí je Porsche

Porsche Cayman | foto: Porsche

Tohle už zavání masochizmem. Brát těmhle sporťákům šestiválce by mělo být trestné. Přesto máme naději, že to ve výsledku tak špatné nebude.

Downsizing je všude přijatelný, u sportovních aut s bohatou historií a těch, která patří k těm nejlepším ve svých kategorií, ho asi nikdy neodpustíme. Přesto nám nakonec nikdy nezbyde nic jiného, než na tuhle „hru“ přistoupit. Nesmyslné snižování objemů a snižování papírové spotřeby, krade ze světa automobilizmu to nejlepší.

Porsche dřív nebo později muselo také přistoupit na ekoterorismus z Bruselu. Cayman a Boxster si do budoucna vystačí jen se čtyřválci. Vyjma verze GT4, která si, jak pevně věříme, udrží „to správné srdce“.

Čtyřválcové motory budou dva. Jeden s objemem 2,0 litru a druhý dvou a půl litr. Výkony začnou na hodnotě kolem 250 koní a nejsilnější verze bude disponovat stádem 370 koní. To už není tak daleko k hodnotě jakou disponuje nejsilnější čtyřválec, tedy ten v Mercedesu A45 AMG (381 koní).

Zatímco základní verze Caymanu a Boxsteru budou mít „jen“ něco kolem 250 koní, verze S už naservíruje minimálně 300 kobyl. Nevětší stádo koní bude dolováno z dvou a půl litru pro verzi GTS. Obě motorizace budou disponovat jedním turbodmychadlem, které „stačí, protože tlačí“. Gradace výkonu, jako u atmosférických šestiválců čekat nemůžeme. I tak ale hra s hrnky není až tak velkou tragédií.

Krom nižší hmotnosti, přináší i velmi vítanou „uživatelskou přívětivost“. Ta je v poslední době velmi vítaná. Ti co na takové auta mají, nejsou v drtivé většině zarytí petrolheadi a tak jsou rádi, že „to táhne od spodu“. Věříme, že Porsche neumí postavit špatný motor a i tahle čtyřválcová dvojka bude stát za to.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy