VIDEO - Ford pracuje na pokročilých kamerách pro své vozy, k čemu poslouží?

Ford Front Lighting System | foto: Ford Motor Company

Vývoj bezpečnostních technologií jde neustále kupředu a pozadu nezůstává ani americký Ford. Ten včera představil svou vizi, že vyvíjí chytré kamery na bázi systému Front Lighting System.

 

Ty mají v konečném důsledu přispět k ještě většímu zvýšení bezpečnosti, protože kamery jsou propojeny se systémem GPS. Díky tomu videokamery přesně vědí, po jakém úseku právě vůz jede, umí detekovat jízdních pruhy a předvídá zakřivení vozovky. Přední světlomety se díky tomu mohou více zaměřit na problematické úseky.

K celé technologii Ford také říká, že systém může "rozšířit světelný paprsek na křižovatkách a kruhových objezdech tak, aby lépe osvětlit riziková místa, která nejsou ve směru jízdy." Řidič tak uvidí i to, co by mu klasické světlomety nedovedly včas "ukázat".

Ford Mondeo (2015) | foto: Ford Motor Company

Ford také pracuje na bodovém osvětlení, které bude detekovat chodce, cyklisty a velká zvířata. Systém používá infračervenou kameru a může současně lokalizovat a sledovat až osm různých objektů do vzdálenosti 120 metrů. Systém může "zdůraznit" hned několik hrozících nebezpečí pro řidiče díky dvěma speciálním vysoce výkonným LED světlům umístěným vedle mlhovek. Zvýrazněné objekty jsou zobrazeny na obrazovce uvnitř vozu a jsou označeny červené nebo žlutě v závislosti na blízkosti objektu a úrovni nebezpečí pro posádku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy