Systémy automatického brzdění snižují počet nehod, říká to Euro NCAP

Mnozí z vás zcela určitě znají systémy automatického nouzového brzdění v nízkých rychlostech, které pomahají zabránit kolizím a snižují tak počty dopravních nehod.

Podle čerstvě vydané studie od organizace Euro NCAP tyto systémy údajně pomáhají snížit počet dopravních nehod až o 38 %. Autonomní brzdění je ideálním výbavovým prvkem pro snížení počtu dopravních nehod, kdy jedno auto nedobrzdí a zezadu narazí do druhého. Podle výzkumu nejsou vidět rozdíly mezi dosaženými výsledky v rychlosti pod a nad 60 km/h.

Problém je však to, že nedávno proběhl test hned několika modelů od různých značek a většina až na jeden v testu zcela propadla. Jen jedno ze šesti testovaných vozů bylo schopno zastavit včas a nesrazit překážku, kterou tvořila umělá figurína na přechodu.

K celé věci se vyjádřil i člen vedení Euro NCAP Michiel van Ratingen - „Tyto závěry velmi silně podporují naše rozhodnutí udělat z automatického brzdění klíčový prvek hodnocení nových aut". Hodnotit tyto systémy je dobrý nápad, nicméně není možné přidávat hvězdičky, když už jsou tyto systémy na palubě. Současně s tím by bylo dobré ozkoušet jejich funkčnost v praxi".

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy