Problém s airbagy v USA. Zničil výrobce důkazy?

Mercedes-Benz | foto: DaimlerChrysler

Přes 100 zranění a nejméně dvě úmrtí zavinily chybné airbagy. Postihnuty jsou miliony vozů ve Spojených státech. O problému se možná vědělo již před 10 lety, ale nikdo nic neřekl.

Japonská firma Takata dodávala airbagy pro automobilky ve Spojených státech. V roce 2008 začala oficiálně vyšetřovat možné vady jejích airbagů. V loňském roce poté došlo k oznámení o této vadě, ovšem problém se měl týkat jen některých automobilek.

Letos v červnu Toyota svolala více než 800.000 vozů, kvůli vadnému airbagu a Toyotu následovaly další automobilky. Momentálně by se problém mohl týkat až 7 milionů vozů.

Vadné airbagy od společnosti Takata mohou při nafouknutí „vystřelit“ kovové části, které mohou zasáhnout posádku.

Nyní dva neznámé zdroje oznámily New York Times, že japonská společnost věděla o nebezpečnosti svých airbagů již v roce 2004. Když nastaly pochybnosti o jejích výrobcích, začaly testy, které probíhaly mimo pracovní hodiny a o svátcích. Airbagy pro testy měly pocházet z vrakovišť. Nakonec výsledky těchto testů prý byly na příkaz z vedení společnosti zničeny a věc se zametla pod koberec.

Pokud tomu tak opravdu bylo, nám prozradí další vyšetřování. Takata má nyní čas do 1. prosince na zodpovězení otázek a předání dokumentů National Highway Traffic Safety Administration (Národní bezpečností správa pro silniční dopravu).

Zdroj: caranddriver.com

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy