Renault Eolab – konečně nízká spotřeba +VIDEO

Renault | foto: Renault

Spotřeba pohonných hmot je jedním z důležitých faktorů při pořizování nového vozu. Ceny na benzínkách rostou a nechceme při placení přijít o půlku výplaty. V boji o nejnižší spotřebu nyní Renault vynesl trumf.

Název nového konceptu zní Eolab. Představen bude při blížící se Paris Motor Show a má mít jednu z nejnižších spotřeb v historii automobilismu. Jak toho dosáhne?

Jedním z receptů na nízkou spotřebu je redukce odporu vzduchu. Proto má auto aktivní přední spoiler a nastavitelnou výšku. Dokonce kryty kol se otevírají pro chlazení brzd a znovu se uzavřou, aby zlepšily aerodynamiku vozu.

Dalším krokem je snížení hmotnosti. Karoserie Eolab je vyrobena z oceli, hlínku a kompozitů. Střecha je z hořčíku. Nízké váze pomáhají i tenká skla a použití lehkých materiálů v interiéru. Váha tohoto vozu? Pouhých 400 kg.

Hybridní pohon vozu se skládá z tříválcového benzínového motoru o objemu 1.0 (75 koní, 95 Nm), 6.7 kWh baterie a bezspojkové tří-rychlostní převodovky se zabudovaným elektrickým motorem (68 koní, 200 Nm).

Co je výsledkem? Spotřeba 1 l nad 100 km. I přesto, že Eolab je pouze konceptem, mnoho technologií použitých v tomto voze se bude objevovat v nových modelech od Renaultu.

Zdroj: Renault

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy