Ford 1,5 EcoBoost: cíleně do Evropy

Motory | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nově vytvořený benzinový agregát poputuje do Evropy, 1,6 si nechají jen v USA

Automobilka Ford konečně zveřejnila většinu technických specifikací k nedávno představenému motoru z rodiny přeplňovaných agregátů.

Nově vyvinutý čtyřválcový benzinový motor přeplňovaný turbodmychadlem nabídne 133 kW (180 k) při 6 000 ot./min. a točivý moment 240 N.m v rozmezí od 1 500 do 4 500 ot./min. Oproti „americkému“ provedení, které má kromě vyššího objemu i jiné zbylé technické parametry, můžeme očekávat nepatrně nižší průměrnou spotřebu, emise atd.

Někdo může podotknout. Proč vyvíjet motor s tak podobnými parametry? Odpověď je jednoduchá. Za vším hledejme platnou legislativu pro ten či onen kontinent, především však peníze. Novinka bude cílena do těch států, kde je dle zákonů daňové zvýhodnění právě v menším objemu motoru. Řeč je jak jinak o Evropě. Motor 1,5 se zde bude prodávat v modelu Mondeo 2014, v USA téže novinku nalezneme pod označením Fusion. Oproti Američanům nedostaneme na výběr. Součinnost motoru se zadním kolem zajistí šestistupňový automat, v USA dostanou jednak 1,5 tak i 1,6 v kombinaci se šestistupňovým automatem, především pak i manuální převodovkou. Nezbývá než kapitulovat nebo přeběhnout. Manuál je manuál.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy