Fiat Group: vývoj naftového V8 pro Quttroporte

Fiat Group | foto: Archiv AutoRoad.cz

Koncern Fiat Group pracuje na novém dieselovém osmiválcovém motoru pro svou vlajkovou loď

V lednu představená vlajková loď italské značky Maserati, spadající pod koncern Fiat Group, bude nejspíš během několika let poháněná, stejně jako menší sedan Ghibli, dieselovým agregátem.

Osmiválec tak nahradí momentálně jediný motor podobného ražení v segmentu luxusních sportovních vozů italské značky. Větší počet válců přinese patřičné zvýšení výkonu. Dle dokonalosti zpracování, provedení přeplňování a dalších částí motoru se předpokládá nárůst výkonu o bezmála 60 až 65 kW - kolem 90 koní. Finální výkon se tak přiblíží magické 300 kW hranici.

Zaměření vývoje směřuje na evropské zákazníky, které úspornější diesel v saši dobře vypadajícího supersportovního sedanu, zaujal. Aktuální prodeje prozatím nedosahují zlomku plánovaných 50 tisíc vozů, změnit by je mohla větší jednotka.

Vedení italské společnosti možná využije nového čtyř litru i u dalších modelů značek. V úvahu přichází terénní Jeep, tradiční Ferrari se jistě podrží zaběhnutých standardů. Co přinesou následující roky? Především pak rok 2016.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy