Nabíjení baterií za pět minut? Tato doba se prý blíží...

Leaf | foto: Nissan

Kanadská společnost Hydro-Quebec vyvíjí ultrarychlý způsob dobíjení akumulátorů ve voze. Nabíjecí čas by se měl zkrátit na minuty.

Právě neschopnost načerpat energii dostatečnou rychlostí je v současné době hlavním důvodem reálné diskvalifikace elektromobilů ze života motoristy. Elektromobily s dojezdem něco málo přes sto kilometrů (přičemž zejména v zimě se dojezd ještě dále zásadně snižuje) jsou vhodné jen pro ty, kteří dojíždějí kratší trasy a naprosto neumožňují žádnou delší cestu.

Tento problém by měla řešit kanadská firma Hydro-Quebec. Oznámila, že je již nyní velmi blízko tomu, aby dovedla dostat energii do akumulátoru za pouhých pět minut. To je již doba, kterou není problém při "tankování" vyčkat.

Tento ambiciózní plán má však mnohá úskalí. Ten největší se jmenuje proud. Aby bylo možné do baterie natlačit za pět minut dostatek energie, bude to vyžadovat z hlediska běžného využití opravdu mimořádnou přenosovou soustavu. Vezmeme-li třeba Nissan Leaf (na obrázku) a jeho baterii o kapacitě 24 kWh, znamená to, že pro její nabití za 10 minut by byl nutný příkon 144 kW (bez započetí ztrát). Při polovičním čase by šlo o 288 kW. Čistě pro srovnání - nejvýkonnější rychlovarné konvice dosahují příkonu 3kW.

Při napětí 400 V by bylo nutné do vozu přenášet masivní proud 360 až 720 A (deset či pět minut nabíjení). To je o řád výše, než se pohybují běžné domovní přípojky, což podobný systém pro užití v domácnosti činí nepoužitelným. I ve specializovaných dobíjecích místech však bude nutné vyřešit mnohá technická úskalí. Jsme tedy zvědavi, jak se s tím konstruktéři popasují. Ambice mají věru vysoké.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy