BMW plánuje použití 7stupňového manuálu

BMW | foto: Archiv AutoRoad.cz

Sedmistupňová manuální převodovka v Porsche 911 už pravděpodobně nebude jediným manuálem na trhu, s tímto počtem převodových stupňů. Automobilka BMW si nechala patentovat vlastní vizi sedmi manuálních stupňů.

 

Pokud jsou patentové snímky reálné, pak se BMW stane již druhou automobilkou, která sedmistupňovou manuální převodovku nabídne. Poprvé se "sedmikvalt" objevil v nabídce automobilky Porsche pro aktuální generaci modelu 911.

Podle patentových snímků je patrné, že BMW hledá způsob, jak zamezit nechtěnému zařazení jiného stupně. Jednotlivé pozice pro zařazení rychlosti budou v kulise řadící páky umístěny poměrně blízko a riziko chybného zařazení je vysoké. Řešení, se kterým BMW přišlo, by mělo chybnému řazení zabránit.

Vnitřní kulisa řadicí páky by měla být vyplněna magnetorheologickou, případně elektrorheologickou kapalinou, jejich viskozita bude řízena skupinou senzorů. Kapalina by tak měla mít možnost "ztuhnout" natolik, aby fyzicky zabránila zařazení špatného stupně. Tato technologie by měla být použitelná pro přímo řazené manuální převodovky s maximálním počtem osmi převodových stupňů + zpátečky.


 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy