Technická revoluce u Volkswagenu

Volkswagen | foto: MQB

Volkswagen nyní přichází se dvěma zásadními novinkami, které nezaslouženě zůstavají na okraji zájmu. Budou klíčové i pro ostatní koncernové značky.

Jedná se o novou modulární podvozkovou platformu MGB a novou generaci turbodieselů TDI pod označením EA 288. Nositelem těchto nových technologií je i nedávno představený koncept Cross Coupé.

MQB (Modularer Querbaukasten) je klíčovou inovací pro celou skupinu VW. Na této platformě vyjede do budoucna v podstatě kompletní výrobní program značek Volkswagen, Audi, Seat a Škoda. Prvním nositelem bude Audi A3 představená letos v Ženevě, následovat ji bude sedmá generace Golfu.

Zvláštností platformy MQB je vysoká unifikace, na stejném technickém základě budou vyráběny vozy o různých rozvorech náprav. V podstatě veškeré technické skupiny budou kompatibilní. Na jedné výrobní lince bude možné produkovat rozdílné modely. MQB bude využívat velký podíl vysokopevnostních ocelí, což zajistí zvýšenou úrověň bezpečnosti při nižší hmotnosti. Unifikace spočívá i ve stejném sklonu agregátů, jak benzinových tak naftových. Všechny vozy, které využijí tuto platformu budou mít agregát uložen napříč. Nová platforma je připravena i na montáž hybridních systémů a elektromotorů.

Do platform MQB budou montovány benzinové agregáty řady TSI a turbodisely TDI EA 288. Nová generace motorů TDI přijde z celou řadou inovací. Z hlediska emisních norem je podstatné plnění Euro 6, k čemuž dopomáhá systém katalycké redukce (SCR) v kombinaci s již obligátním filtrem pevných částic. Z konstrukčních úprav je známo osazení agregátu bezúdržbovým rozvodovým řemenem, použití dvojice protiběžných vyvažovacích hřídelí a proměnného časování ventilů.Do výroby se dostane vícero objemových i výkonových variant. Předpokládají se objemy 1,6 a 2,0 litru pokrývající výkonové spektrum od 66 do 140 kW. S motory se bude možné poprvé setkat pod kapotami nové Audi A3 a "sedmičkového" VW Golf.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy