Elektrický startér slaví 100 let

Cadillac | foto: Archiv AutoRoad.cz

Je tomu právě sto let, co automobilka Cadillac představila první elektrický startér v sériovém voze, konkrétně v modelu Cadillac Touring Edition. Do té doby vyžadovalo startování vozu pořádnou dávku svalů a štěstí.

Ruční startování vozu bylo obtížné a nebezpečné, a proto často docházelo k úrazům. Nejčastějším úrazem byla zlomená ruka, ale nepovedené startování mohlo dopadnout i hůře. Jak se automobily postupně zvětšovaly a stávaly se těžšími, tak rostl i požadavek na výkon. Výsledkem byly objemnější motory, které bylo stále obtížnější nastartovat. Naštěstí v té době přišel Cadillac se svým elektrickým startérem.

Zlomená ruka jako následek nepovedeného ručního startování byla v počátcích automobilizmu jednoznačně nečastější zranění. Díky tomu lze elektrický startér označit za jeden z nejdůležitějších vynálezů v historii automobilového průmyslu. Cadillac nového vynálezu využil ve své marketingové strategii, kde ukazoval, že nastartovat vůz je tak snadné, že jej následně může řídit i žena.

Od vynálezu elektrického startéru pokračuje Cadillac už více než 100 let na vývoji nových inovací, které jsou postupně využívány i v automobilech dalších značek. Mezi nejhlavnější inovace amerického výrobce patří například automatická klimatizace, vyhřívaná sedadla, automatické spínání hlavních světlometů, výškově a teleskopicky nastavitelný volant, airbag řidiče, magnetoreologické tlumiče a nově také přizpůsobitelné multimediální uživatelské rozhranní. Obzvláště hrdý je Cadillac na vynález magnetoreologických tlumičů, který v současné době využívá více automobilek a to hlavně pro své sportovní modely.

Nové technologie jsou bohužel vyváženy mnoha problémy, které automobily značky Cadillac mají. Jako příklad lze uvést model Escalade, který už několik let patří mezi automobily, které lze lehce ukrást. Bohužel se zdá, že až teprve nové generace luxusního SUV nebude tak často končit v rukou překupníků.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy