Toyota vám přes volant změří srdeční tep

Toyota | foto: Toyota

Toyota představila světu novou generaci technických systémů, které mají v budoucích modelech značky za cíl zvýšit aktivní i pasivní bezpečnost. Zaměřuje se prý především na starší řidiče.

Toyoty budoucnosti by měly být vybaveny systémem postaveným na čtyřech základních pilířích. Prvním z nich je Pre-Crash Safety (PCS) asistent využívající radar a kameru k monitorování prostoru před vozidlem. V případě blížící se kolize auto nejen dokáže samo zabrzdit, ale i odvrátit hrozící srážku změnou směru.

Druhým je tzv. Pop-up Bonnet, který, jak už napovídá název, neslouží k ničemu jinému než k několikacentimetrovému zvednutí kapoty v případě nárazu s chodcem. Jakmile senzory srážku registrují, dojde k aktivaci pyropatron a tím ke zvětšení deformačních zón a životně důležitého prostoru mezi motorem a tělem chodce.

Další z řady systémů Adaptive Driving Beam slouží k automatickému přepínání dálkových světel s ohledem na detekci protijedoucích aut či vozů před námi. Nejedná se tedy o nic světoborného, stejný systém už nabízí řada dalších automobilek.

Poslední anděl strážný je dost možná tím nejzajímavějším. Emergency Response Technology nepřetržitě hlídá kardiovaskulární funkce oběhového systému řidiče prostřednictvím čidla umístěného ve volantu. Pokud detekuje možnost blížícího se infarktu nebo bezvědomí, dokáže na tuto skutečnost včas upozornit a ve spolupráci s dalšími systémy v autě podniknout potřebné kroky. Ze všech jmenovaných je tato technologie v nejranější fázi vývoje a k sériové produkci má nejdál. To ovšem neznamená, že za pár let nebude standardní součástí výbavy dražších modelů jako třeba adaptivní tempomat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy