Fulda 4x4 Road: Nová pneumatika pro SUV

4x4 Road | foto: GoodYear Dunlop Europe

Německý výrobce pneumatik Fulda představuje novou řadu pneumatik konstruovanou pro vozy SUV, s nimiž jejich majitelé jezdí hlavně po silnicích.

Fulda 4x4 Road je zaměřena především na vozy, jako jsou BMW X5, Jeep Grand Cherokee, Nissan Murano, Range Rover, VW Touareg atd. Nové pneumatiky jsou navrženy a vyrobeny tak, aby zvyšovaly bezpečnost, komfort a hospodárnost.

Podíl SUV na trhu s automobily stále vzrůstá, a také v několika příštích letech se očekává rostoucí tendence prodejů. Ačkoli jsou SUV koncepčně navržena s ohledem na terénní schopnosti, jejich majitelé je používají především na silnicích. Nedávno provedený průzkum zjistil zajímavé skutečnosti - typickými majiteli vozů SUV jsou mladé rodiny s vyšším vzděláním a malými dětmi. Bezpečnost je pro ně na prvním místě, následovaná životností a pohodlím.

Podle ankety jsou nejčastějšími požadavky řidičů SUV dobrá výkonnost pneumatiky za každého počasí, dobré vlastnosti za mokra a krátká brzdná dráha. Životnost byla hned druhým nejdůležitějším atributem společně s kvalitou. Dalším důležitým faktorem byl komfort. Fulda 4x4 Road je se svým patentovaným designem zaměřena právě na zmíněné klíčové požadavky, poskytuje krátkou brzdnou dráhu, prodlouženou životnost, nízkou hlučnost a nabízí delší kilometrový proběh.

Kratší brzdné dráhy bylo dosaženo použitím nového tvaru dezénu a směsi s obsahem siliky. Životnost vychází z robustní konstrukce s několikavrstvou kostrou a rovněž z tvaru dezénu. Nízká hlučnost je výsledkem dynamického profilu dezénu.

Malá elasticita a vysoký obsah siliky zaručují větší styčnou plochu mezi běhounem a vozovkou. To zkracuje brzdnou dráhu, především pak na mokrém a kluzkém povrchu. Mnoho radiálních drážek v běhounové části znamená zároveň větší počet záběrových hran, které vytvářejí účinný „pádlový” efekt. To přispívá k lepším záběrovým vlastnostem, zejména na mokré silnici. Riziko aquaplaningu je minimalizováno díky širokým obvodovým drážkám, jež zvládnou odvádět velké množství vody. Šikmé drážky uprostřed běhounu a postupné nabíhání jednotlivých dezénových bloků do záběru omezuje frekvenční maxima, a navíc různé velikosti těchto bloků rozkládají hluk do širšího pásma frekvencí. Tím je dosaženo celkové nízké hlučnosti.

Několikavrstvá, vysoce výkonná konstrukce kostry dělá pneumatiku odolnější vůči prudkým nárazům a propůjčuje jí větší stabilitu ve vysokých rychlostech. Dezén dosahuje lepšího rozložení tlaku, a to se odráží na menším opotřebení pneumatiky a větším kilometrovém proběhu.

Fulda 4x4 Road nepostrádá ani speciálně tvarovanou ochranu hrany ráfku. Ta snižuje nebezpečí poškození ráfku o obrubník při parkování nebo při projetí výmolu v silnici. Nová konstrukce patky se podílí na snazším nazouvání pneumatiky, rovnoměrně přilne k ráfku a lépe těsní.

Nová Fulda 4x4 Road se vyrábí ve 20 různých variantách pro 15-, 16-, 17-, 18- a 19palcové ráfky. K dispozici jsou následující rozměry a rychlostní indexy:

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy