Ferrari California natočeno s turbem - kam s ním?

California | foto: Archiv AutoRoad.cz

Zajímavý úlovek natočil na video uživatel portálu Youtube. Na okruhu kroužilo skoro obyčejné Ferrari California, jen ten zvuk...

Ferrari nepatří k nejmilitantnějším odpůrcům turba. Už jsme viděli třeba tehdejší špičkový model F40 s turbem. Šlo však o snahu dostat co možná nejvíce koní z poměrně malého objemu.

Dnešní doba velí něco jiného - turba jsou používána k zajištění stejného výkonu z menšího motoru pokud možno při nižší spotřebě. Touto cestou se zatím Ferrari nevydalo. Možná až dosud.

Vůz kroužící po testovacím okruhu sice vypadá naprosto standardně, ale pod kapotou má dozajista přeplňovaný agregát. Prozrazuje ho hvízdání typické pro turbomotory. Otázkou ale zůstává důvod.

Možnosti jsou v zásadě dvě, může jít o silnější variantu současné Californie, kdy by na standardní motor bylo naroubováno turbo navíc pro zvýšení výkonu. Pravděpodobnější je však ta druhá možnost. Emisní limity jsou tvrdé a udělované pokuty jakbysmet. Vidina alespoň papírově ušetřených emisí oxidu uhličitého je zřejmě dost lákavá na to, aby u Ferrari začali uvažovat o úsporných motorech. Na videu tak pravděpodobně máme první z nich...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy