VIDEO: Ferrari Dino - neexistující prototyp

Dino | foto: Ferrari S.p.a.

Ferrari vývoj malého vozu ustavičně popírá. Málo platné když máme jeho video.

O tom, že Ferrari plánuje ve svém portfoliu i něco menšího, se spekuluje již několik měsíců či spíše let. Podle dosavadních informací by měl nový model navázat na jeden z nejslavnějších vozů se vzpínajícím se hřebcem ve znaku, na Dina.

Dino bylo prvním vozem Ferrari, které získalo pojmenování po konkrétní osobě. Tím druhým bylo Enzo. Ale zpět k Dinu Ferrari, vlastně Alfredovi Ferrari. Syn Enza Ferrariho, zakladatele automobilky, zemřel ve věku pouhých 24 let. Syn Enza byl vychováván jako jeho následovník, proto studoval jen na těch nejlepších školách. Díky tomu ještě před svojí smrtí stačil navrhnout motor 1,5 V6, který byl později použit v tehdejších závodech. "Svůj" motor nikdy neviděl, ale naprosto jasně tak určil osud svého plechového jmenovce.

Ferrari Dino bylo malým a na poměry firmy i lidovým vozem. Fanoušci ho dodnes považijí za jedno z nejkrásnějších Ferrari vůbec. Měl uprostřed umístěný motor V6 o objemu 2-3 litry, dle verze. Jiný motor než V6 snad ani nepřicházel v úvahu. Téměř 3,8 tisíc prodaných Din se vyrobilo mezi roky 1967-1974. Motor sám se však proslavil ještě jednou, to jako pohon legendární Lancie Stratos.

Ferrari, ač to samo popírá, připravuje návrat vozu, který bude stát pod F430. Fanoušci mu neřeknou jinak než Dino, avšak tohle jméno nezní příliš pravděpodobně. Stejně tak nepravděpodobně zní i použití motoru V6, který by se mezi konkurencí mohl trochu ztratit, otázkou zůstát do jaké míry bude Ferrari chtít ctít předlohu. Dino bez V6? To by dopadlo...

Mnoho informací tedy zatím nemáme, server worldcarfans však vystavil na youtube zajímavé špionážní video z testů právě onoho malého Ferrarka. Zatím je oblečeno v hávu většího modelu z Maranella, to mu však jasně nepadne.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy