Ford uvádí nové naftové čtyřválce EcoBlue, mezi prvními je dostane Transit

Ford Transit a Transit Custom s novými motory EcoBlue. | foto: Ford

Přeplňované jednotky Ford EcoBoost získávají pravidelně hlavní ceny v nejrůznějších anketách včetně té o motor roku. Na poli naftových agregátů ale zatím modrý ovál tak úspěšný není. S příchodem nové řady EcoBlue, určené zatím pro Transit a Transit Custom, se to ale může změnit.

Dvoulitrové naftové čtyřválce EcoBlue nahrazují předchozí jednotky TDCi s objemem 2.2 litru. Hlavní kouzlo nových motorů tkví v modernizované architektuře, vyšší spolehlivosti, lepší pružnosti i nižší spotřebě. V nabídce Transitu a Transitu Custom (nové motory poznáte podle chromované lišty ve spodní mřížce) se objeví verze s výkonem 105, 130 a 170 koní, což znamená lehký nárůst oproti dřívějšímu „dvadvojkám.“ Nahoru šel i točivý moment, který je podle verze 360, 385 nebo 405 Nm. Nejdůležitější je ale fakt, že v nízkých otáčkách je k dispozici o 20 procent více točivého momentu, což zlepšuje pružnost dodávky.

Za příplatek, či dokonce standardně, může být nový motor spojen se systémem stop-start. U Transitu to tak znamená spotřebu od 6,6 l/100 km, Transit Custom jsou hodnoty ještě o 0,5 l/100 km nižší. Je samozřejmé, že motory EcoBlue plní emisní normu Euro 6, čehož bylo dosaženo mimo jiné optimalizovanou spalovací soustavou se systémem selektivní katalytické redukce prostřednictvím činidla AdBlue.

Nový naftový čtyřválec 2.0 EcoBlue. | foto: Ford

Ford uvádí, že kultivovanost nových motorů se blíží osobním automobilům. Ruku v ruce pak jdou se změnami pod kapotou úprava odezvy posilovače řízení a instalace nových zadních tlumičů pérování (Transit Custom může mít na přání dokonce pneumatické zadní odpružení). Během roku také přibude v nabídce šestistupňová automatická převodovka SelectShift s možností manuálního řazení.

Nové motory ale nejsou jedinou novinkou v nabídce Transitu a Transitu Custom. Od nového modelového roku se totiž dostane i na moderní bezpečnostní asistenty, využívající kameru či radar, podobně jako v S-Maxu, Galaxy nebo Mondeu. To znamená přednárazový systém s detekcí chodců, adaptivní tempomat a rozpoznávání dopravních značek. Standardem se stane upravená stabilizace, která obsahuje například eliminaci vlivu poryvu bočního větru, regulaci průjezdu zatáčkou nebo ochranu proti převrácení.

Modrý ovál zapracoval i na poli multimediálních systémů. Transit se tak může těšit na infotainemnt SYNC 2 se šestipalcovou obrazovkou a hlasovým ovládáním, Transit Custom dostane infotainment SYNC se čtyřpalcovou obrazovkou. Paletu změn uzavírají nové karosářské verze Transitu – Minibus a Podvozek. Objednávky na omlazené modely lez skládat již dnes, první vozy budou dodány v polovině letošního roku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy