Křídlové dveře, letecký volant a paprikový interiér? To je budoucnost SUV od KIA

Kia HabaNiro | foto: Kia Motors

Kia Niro je jedním z novějších modelů v nabídce korejské automobilky, nově představený koncept ale ukazuje, jakým směrem se může ubírat jeho nástupce. Jako moderní koncept to znamená i elektrický pohon a autonomní řízení.

Sportovně a agresivně se tvářící koncept s výrazným červeným C sloupkem na první pohled působí jako třídveřový, ve skutečnosti jsou tu dveře čtyři a všechny dokonce výklopné. Na přídi se HabaNiro nepodobá ničemu ze současné nabídky Kia, kupodivu se ale docela blíží designu sesterského Hyundai, s tenkými světly denního svícení a pod nimi nízko posazenými hlavními světlomety. Podobný design ale nabídne také nová generace Kia Soul, která už do Evropy dorazí jen jako elektromobil.

Kia HabaNiro | foto: Kia Motors

V interiéru KIA sází na minimalismus a agresivně červenou barvu, stejnou jako na papričkách odrůdy Habanero. Palubní deska působí, jako kdyby zde zcela chyběly jakékoliv ovládací prvky. Dle zástupce firmy však má řidič k dispozici dotykový displej, sloužící k veškerému nastavení, potřebné informace se zobrazují na heads up displeji po celé délce palubní desky. Volant, připomínající tvarem knipl dopravního letadla, se při přepnutí do plně autonomního režimu schová hlouběji do palubní desky. HabaNiro má také systém rozpoznávání nálady řidiče a je schopen měnit trasu a jízdní módy v závislosti na řidičově náladě.

O použité technice se KIA příliš nerozpovídala, koncept však disponuje pohonem všech kol, s elektrickým motorem vpředu i vzadu. Těm dodává energii akumulátor neznámé kapacity, ale dostatečný k dojezdu kolem 480 km na jedno nabití. 

zdroj: Kia Motors

HabaNiro působí jako další futuristický koncept, který se ukáže na jednom autosalonu a pak už si na něj téměř nikdy nikdo nevzpomene.

KIA ale tvrdí, že má šanci dostat se do sériové výroby. V takovém případě se ale nedá příliš počítat, že si zachová prvky jako křídlové dveře, letecký volant a paprikový interiér.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy