Hyundai Kona v plné kráse. Automobilka představila nové SUV

Hyundai Kona | foto: carscoops.com

Automobilka Hyundai konečně odhalila svůj nový kompaktní crossover nesoucí název Kona. Premiéru si vůz odbyl zatím jen v Asii, brzy se však dočká i Evropa. Už teď však víme, jaké rozměry, motory či prvky výbavy můžeme očekávat.

Mnoho lidí se bálo, aby design tohoto vozu nedopadl stejně tragicky, jako v případě nového Jeepu Cherokee. Drobné ukázky a uniklé fotky tomu sice dlouho naznačovaly, přesto nyní vypadá Kona vcelku líbivě. Ještě aby ne, když její název odkazuje na nádhernou část Havajských ostrovů.

Ačkoliv se jedná o vůz z kategorie SUV, nabídne Kona vcelku kompaktní rozměry. Na délku měří 4,165 mm, široká je 1,800 mm a na výšku naměříme 1,550 mm. Díky možnosti zvolit si mezi pohonem předních kol nebo 4x4 navíc nebude Kona odsouzena jen k jízdě ve městě ale bude si moci dovolit i jízdu v lehčím terénu.

Pod kapotou by se měl na většině trhů objevit jako základ atmosferický čtyřválec o objemu 2.0 l s výkonem 149 koní. Nejsilnější variantu bude představovat přeplňovaný motor o objemu 1.6 litru, který nabídne výkon 177 koní a zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,7 vteřiny. Speciálně pro Evropu je určen tříválcový přeplňovaný motor o objemu 1.0 litru s výkonem 120 koní.

Velkým překvapením se stala řada technických novinek, kterou je novinka vybavena. Uvnitř nalezneme propracovaný infotainment systém s 4G připojením a obrazovkou o velikosti 5"/7"/8" palců. Konektivita Apple CarPlay a Android Auto je samozřejmě standardem. Majitelé telefonů s bezdrátovým nabíjením se navíc mohou těšit na nabíjení bez otravných kabelů.

Velký pokrok udělala Hyundai i v oblasti bezpečnostních systémů. Uvnitř se řidič může těšit na tzv. Head-Up display s informacemi ze systému vozu i navigace. Během jízda pak potěší asistence systémů jako např. udržování jízdy v pruhu, automatické vypnutí dálkových světel, sledování mrtvého úhlu, atd. Vůz je zkrátka protkán mnoha senzory i několika kamerami, které vám při řízení rozhodně pomohou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy