Má se Octavia RS třást strachy? Hyundai testuje ostrou i30 N

Hyundai už testuje sportovní i30 N. | foto: Hyundai

Už jsme to psali několikrát. Skutečně ostrý hatchback od Hyundaie se v sériové podobě na silnicích prakticky nikdy neobjevil. Ano, byla tu i30 Turbo, ale její směšný výkon v porovnání s konkurencí asi netřeba zmiňovat. Proto se již všichni těšíme na i30 N. Ta přijede na podzim a my máme její první záběry.

Kladivo na Golf GTI, 308 GTI, Mégane RS a především Octavii RS. To bude nový ostrý liftback z nošovické automobilky. Nebo že by to byl hatchback? Nomenklaturu necháme na Hyundai a podíváme se raději na toho zamaskovaného krasavce. Ono vlastně i to označení krasavec by mohlo být mírně zavádějící, nová i30 totiž svými tvary nemusí být po chuti úplně každému. Zkrátka, ostrá i30 N bude první vlaštovkou vznikající sportovní divize N. Že je představení na spadnutí dokazuje oficiální video automobilky, kde na zasněžené a zledovatělé ploše za volantem dovádí pilot i20 v seriálu WRC Thierry Neuville.

A jde mu to skutečně pěkně, ona totiž i30 N nebude žádné ořezávátko. Nabídnout má podle magazínu Carscoops hned dvě výkonové varianty svého přeplňovaného motoru T-GDI. Ta slabší bude mít 184 kW (250 k), ta silnější potom 202 kW (275 k). K tomu si přidejte diferenciál s omezenou svorností, stavitelné tlumiče nebo šestistupňovou manuální převodovku. O zábavu by tak neměla být nouze, i když je to „pořád jenom Hyundai“.

Diskutovaný vnější vzhled doplní aerodynamické doplňky v čele s novým nárazníkem, nástavci prahů a zadním difuzorem. Více koncovek výfuku je samozřejmostí, stejně jako větší kola na nízko profilových pneumatikách. Za nimi pak budou silnější brzdové kotouče. Jak už bylo řečeno, představení je na spadnutí, udát by se mělo za polovinou letošního roku, vystavena pak bude i30 N poprvé zřejmě na frankfurtském autosalonu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy