Obrovské překvapení od Toyoty. Omlazený Yaris dostane i sportovní verzi!

Toyota představí v Ženevě ostrou verzi malého Yarisu. | foto: Toyota

Toyota se s Yarisem WRC v letošním roce vrací do světového šampionátu v rally a při té příležitosti si připravila dárek rovněž pro příznivce svých silničních modelů. Do Ženevy totiž veze ostrou verzi malého hatchbacku, propojenou právě se závodním speciálem.

Toyota Yaris rozhodně nepatří k neúspěšným nebo zapomenutým malým hatchbackům, o což se stará především unikátní verze s hybridním pohonným ústrojím. Ta tvoří až 40 procent evropských prodejů vozu a v nastoleném trendu jistě hodlá pokračovat i po modernizaci. Ta se dotkla také klasických variant a přináší nejen upravenou přední část s větším nasávacím otvorem po vozu městského Ayga, ale především rozměrné skupinové svítilny ve stylu většího Aurisu. Ty budou mít ve vybraných verzích, stejně světla vpředu, LED diodové výbojky. Další změny se odehrají v interiéru.

Nová zadní světla se objeví napříč modelovou paletou. | foto: Toyota

Vůbec nejzajímavějším prvkem omlazené palety malého hatchbacku ale bude sportovní verze! Ta vznikla kvůli speciálu pro WRC, jehož debut je naplánován již na 19. ledna při startu legendární Rally Monte Carlo, zároveň se má stát jakýmsi spojovacím článkem mezi světem závodních a silničních aut. A Toyota snad nemohla zvolit lépe, protože zatím bezejmenná ostrá varianta vypadá skutečně velice agresivně. Základem se stala třídveřová karosérie, doplněná o nové nárazníky, nástavce prahů nebo výrazný zadní spoiler. Ten svou barvou odkazuje na vícepaprsková litá kola.

Pod kapotou vozu bude výkonný a nepochybně také přeplňovaný motor s výkonem přes 155 kW (210 k)! My jen můžeme doufat, že na kola bude sílu přenášet manuální převodovka. O pořádný zvukový doprovod se postará centrálně umístěná koncovka výfuku v zadním difuzoru. Toyota slibuje i další úpravy techniky, jejichž cílem je zvýšit ovladatelnost hatchbacku. Premiéru si sportovní Yaris, stejně jako celá omlazená modelová řada, odbude v březnu na ženevském autosalonu. Partnerem mu na stánku samozřejmě bude i speciál WRC se stejnou barevnou grafikou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy