V Číně byla zavedena nová daň. Víme, koho nejvíce "potrestá"

Brabus 900 Mercedes-AMG S65 | foto: Brabus

V Číně došla tamním úředníkům trpělivost s neustále narůstajícími milionáři. Ti se totiž ukazují na veřejnosti v mnohdy příšerně drahých luxusních autech, a tak se rozhodlo, že se zavede nová daň.

Nová "sankce" se bude týkat všech nových aut, která na tamním trhu dosáhnou cenovky 1,3 milionu juanů a výše. To je v přepočtu něco okolo 4,8 milionu Kč, přičemž daň bude desetiprocentní. S novou zprávou přišlo britské BBC, přičemž ve zprávě se uvádí, že tento krok byl učiněn čínskými úřady.

Ti chtějí co nejvíce zamezit mnohdy až nechutně okázalému předvádění bohatství, jehož součastí je jízda v drahých automobilek renomovaných světových značek. Co na tom, že tamní trh je velkým odbytištěm luxusem přecpaných aut, jako jsou Rolls-Royce nebo Bentley. Ve vozovém parku zde figurují také tunerské kreace, jenž má na svědomí Brabus nebo TechArt.

K celé věci se vyjádřilo také čínské ministerstvo financí. To ve svém prohlášení uvedlo, že daň se zavádí za účelem usměrňování racionální spotřeby. Dalším důvodem jsou emise, které by se měli tímto opatřením snížit. Nová daň byla zavedena již včera a dle názoru nás v redakci si nemyslíme, že její existence zas tolik změní doposud zaběhlé utrácení peněz movitých Číňanů.

Když si totiž vezmete, že si někdo bude chtít koupit plně vybavenou luxusní limuzínu v ceně okolo pěti milionů korun, jednoduchou matematikou dojdete k tomu, že daň bude činit dalšího půl milionu. Jenže to je u takto drahých vozidel kapka v moři. Stačí si totiž navolit o něco větší počet příplatků a rázem se cena vozu zvedne o podobně vysokou sumu. Například vozidla německé značky Audi by o tom mohla vyprávět...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy