Ferrari razantně změní své modely, budou mít nižší spotřebu a vyšší výkon

LaFerrari je prvním hybridním Ferrari. Brzy ale ne jediným. | foto: Ferrari S.p.a.

Čím přísnější jsou evropské emisní limity, tím více potřebují šetřit palivo také výrobci supersportovních automobilů. Zároveň ale tyto modely musí mít stále dostatečný výkon, aby z 0 na 100 km/h vystřelily za ekvivalent zhruba tří vteřin. Cestou, jak vyššího výkonu a nižší spotřeby dosáhnout, je elektrifikace. Ne úplná, ale v kombinaci se spalovacím agregátem. A přesně to je cesta, jíž se v příštích letech vydá Ferrari.

Hybrid není pro Ferrari ničím až tak novým. Vždyť už před šesti lety se ukázal „zelený“ koncept kupé 599 a před třemi lety se do malosériové výroby dostalo LaFerrari, letos doplněné o otevřenou variantu. V následujících letech chce Ferrari hybridizovat i mainstreamovější vozy, od roku 2019 pak mají mít všechny nové modely se vzpínajícím se koníkem ve znaku v útrobách elektrický motor. Důvod je jednoduchý, více výkonu s nižší spotřebou. Uvedl to včera šéf značky Sergio Marchionne na konferenci investorů, jeho slova posléze citoval britský magazín Autocar.

Dle informací Autocaru má Ferrari nyní patentovanou hybridní technologii, umožňující ujet až 48 kilometrů čistě na elektřinu. Pro porovnání, LaFerrari, ač s elektromotorem, bezemisní jízdu neumí. Použít by se nová technika dala napříč celým modelovým spektrem od základních až po vrcholné modely. Prvním mainstreamovým Ferrari, jde-li vůbec nějaký model takto nazvat, s hybridním ústrojím by měl být nástupce modelu F12, plánovaný kolem roku 2020.

Nebude to ale jen o ekologičtější jízdě, Marchionne totiž chystá pro příští roky relativně velký obrat celého směřování značky. Cíl je jasný, prodávat více než 10 tisíc aut ročně. O exkluzivitu se ale zájemci bát nemusí, Ferrari i přes navýšení produkce chystá její určité omezení. Vedle hybridů pak jedním z prostředků, jak zaujmout více potenciálních kupců, je nabídka většího množství luxusních modelů. Takový je v nabídce aktuálně jediný, GTC4 Lusso.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy