Volvo začne některé modely vyrábět výhradně v Číně. Utrpí tím kvalita?

Volvo S90 přichází také ve sportovně laděném provedení R-Design. | foto: Volvo

Automobilový koncern Zhejiang Geely Holding Group byl tím, kdo přes šesti lety zachránil švédskou automobilku Volvo od jistého zániku. Čína se díky tomu stane jeho největším výrobním a vývozním centrem, což má spojitost s aktuální novou zprávou.

Výroba některých modelů tak bude přesunuta právě do Číny, alespoň tohle říká nejmenovaný zdroj přímo z automobilky. Právě Čína se stane dějištěm produkce nové vlajkové lodi značky, která nese označení S90. Bude se tak dít v továrně v Ta-čchingu v severočínské provincii Chej-lung-ťiang. Otázkou je, zda tím neutrpí kvalita auta jako takového, my jen doufáme, že ne.

V továrně Tchaj-čou se ještě v tomhle čtvrtletí spustí výroba také modelů od Volva. Díky tomu se stane třetím montážním závodem společnosti na území Číny. Plánovaný nástupce středně velké třídy S40 s modulární platformou CMA bude produkován pro změnu v továrně v Luqiau. Tam je již dnes stavěna nová továrna, kde se vše bude uskutečňovat.

Volvo chce pak časem úplně přestat produkovat S90 v Evropě. Co na tom, že zde má hned dvě továrny (ve Švédsku a Belgii). Naopak se pustilo do výstavby další továrny v Jižní Karolíně v USA. A jak to vypadá s domovským Göteborgem? Tam se zatím bude nadále vyrábět novinka S90 a menší S60. I tak ale největší procento vyrobených Volv bude časem pocházet z Číny.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy